Свет

Сукоб Такера Карлсона и Џастина Трудоа: Канадски премијер напао популарног водитеља

Популарни амерички водитељ је последњих недеља одржао неколико запаљивих говора у канадској провинцији Алберти, који су наишли на неодобравање власти у Отави
Сукоб Такера Карлсона и Џастина Трудоа: Канадски премијер напао популарног водитељаGetty © Scott Olson

Популарни амерички водитељ и политички коментатор Такер Карслон ушао је у отворени сукоб са руководством Канаде, пошто је њен премијер Џастин Трудо одговорио на Карлсонове критике, пише "Политико".

Карлсон је изазвао бес канадског руководства својим говорима у Алберти, у којима је критиковао владу те земље и мејнстрим медије.

Трудо и његови савезници већ неко време покушавају да повежу своје политичке противнике у Канади са тзв. МАГА (Make America Great Again) политиком некадашњег америчког председника Доналда Трампа, а Карлсонове изјаве су искористиле да ураде управо то.

"Немојте се питати да ли то долази у Канаду, пошто је већ дошло", рекао је канадски министар транспорта Пабло Родригез.

Министар запошљавања Ренди Буасоно Карлсона је назвао "гласноговорником МАГА конзервативне крајње деснице" и оптужио га за хомофобију и трансфобију.

Како наводи "Политико", изјаве из Отаве показују да се и Канади разбуктава културни рат налик на онај у Америци.

Карлсон је последњих недеља одржао неколико запаљивих говора у канадској провинцији Алберти, током којих му се придружила и тамошња премијерка Данијел Смит, из канадске Конзервативне партије.

Владајући канадски либерали већ неко време покушавају да упореде лидера конзервативаца Пјера Поалијевра са политиком Доналда Трампа – а ту тактику наводно планирају да користе све до следећих избора, наводи "Политико".

Трудо је Карслона у свом говору поменуо само у пролазу, а фокус је ставио на Поалијевра, кога је оптужио да је апологета председника Русије Владимира Путина зато што није подржао измене канадско-украјинског споразума о слободној трговини.

"Пјел Поалијевр и његови конзервативци су изабрали да гласају против Украјине, назвавши је у далеком и страном државом како би задовољили Путинове апологете, као што је Такер Карслон", рекао је Трудо.

image