Свет

Столтенберг: Стабилност на Западном Балкану крхка, амбасадори свих НАТО чланица долазе у Сарајево

На конференцији за новинаре са црногорским премијером Милојком Спајићем шеф НАТО-а рекао је да Подгорица игра важну улогу на Западном Балкану
Столтенберг: Стабилност на Западном Балкану крхка, амбасадори свих НАТО чланица долазе у Сарајево© Влада Црне Горе

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да је захвалан Црној Гори на томе што доприноси важним НАТО мисијама и рекао да је Западни Балкан стратешки важан за НАТО.

На конференцији за новинаре са црногорским премијером Милојком Спајићем рекао је да Подгорица игра важну улогу на Западном Балкану и напоменуо да поздравља подршку Црне Горе Украјини.

"Али НАТО савезници и Европска унија морају да појачају и обезбеде још више средстава за Украјину у овом критичном тренутку. Јер ако Путин победи у Украјини, постоји реалан ризик да ће поново употребити силу", навео је Столтенберг.

НАТО је посвећен томе да осигура да Кфор настави да испуњава свој мандат у оквиру УН-а, поручио је Столтенберг.

Он је поздравио "снажну посвећеност" црногорског премијера реформама и путу Црне Горе ка евроатлантским интеграцијама.

"То је још важније јер је стабилност у ширем региону остаје крхка", рекао је Столтенберг.

У том контексту осудио је прошлогодишње насиље на Косову и Метохији као неприхватљиво и подсетио да је НАТО брзо реаговао, распоредивши 1.000 додатних војника и тешко наоружање.

"Ми смо посвећени осигуравању да Кфор настави да испуњава свој УН мандат", поручио је Столтенберг.

Столтенберг је најавио да ће амбасадори НАТО, и то свих 31, посетити Сарајево наредне недеље, и поручио да је реч о демонстрацији "снажне подршке суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине".

"Сви политички лидери морају да раде на очувању јединства. Ово је кључно за стабилност земље и региона", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао да је Црна Гора веома цењен НАТО савезник и указао да је распоредила снаге у борбене групе у Бугарској и Летонији, као и да је допринела "изградњи ефикаснијих и инклузивнијих снага безбедности" у оквиру мисије обуке НАТО-а у Ираку.

image