Свет

САД: Убијена три америчка војника у Јордану, рањено више од 30; Аман: Напад се догодио у Сирији

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да су напад извеле "радикалне милитантне групе које подржава Иран"
САД: Убијена три америчка војника у Јордану, рањено више од 30; Аман: Напад се догодио у Сирији© © U.S. Department of Defense

Најмање троје америчких војника убијено је, а 25 је рањено у нападу дроном у Јордану, саопштила је данас америчка војска.

Ројтерс преноси изјаву неименованог војног званичника да је рањено 34 америчка војника.

Америчка централна команда (ЦЕНТЦОМ) навела је у саопштењу да је дошло до напада дроном на базу на североистоку Јордана, у близини границе са Сиријом, пренео је Би-Би-Си.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да су напад извеле "радикалне милитантне групе које подржава Иран".

Огласио се и представник краљевског кабинета Јордана Муханад Мубајдин који је телевизији Ел-Мамлака рекао да се напад није десио на територији Јордана, већ у бази ел-Тенф у Сирији. 

Ово су први амерички војници који су убијени у том региону након Хамасовог напада на југ Израела 7. октобра прошле године. Од тада је било напада на америчке базе у региону, али до сад америчка војска није објавила да је било жртава међу њиховим војницима.

"Док скупљамо податке о нападу, знамо да су га извеле проиранске радикалне милитантне групе, које оперишу у Сирији и Ираку. Супруга Џил и ја ћемо се, као и Американци широм земље, придружити породицама палих војника у туговању за њиховим губитком у оваквом гнусном и тотално неправедном нападу", истакао је Бајден.

Напад се догодио у суботу увече, а за сада нема реакције званичника из Јордана, који се граничи са Ираком, Израелом, Западном обалом, Саудијском Арабијом и Сиријом.

Америчке трупе дуго као базу користе Јордан, који је, према наводима АП, близак савезник САД. Углавном је око 3.000 америчких војника стационирано у Јордану.

image