Свет

Паника у Француској: Полиција у приправности због протеста пољопривредника

Из полиције поручили да ће интервенисати само у случају крајње нужде а министар унутрашњих послова је наложио службама да спрече блокаду аеродрома и улазак пољопривредника у главни град
Паника у Француској: Полиција у приправности због протеста пољопривредника© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманен разговарао је са најближим сарадницима о одговору полиције на претње незадовољних пољопривредника да ће блокирати Париз.

Дарманен је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спречили било какву блокаду аеродрома и да би спречили сваки улазак пољопривредника у главни град, прела је телевизија БФМ.

Из полиције поручују да ће деловати умерено и да ће интервенисати само у случају крајње нужде, уколико буде угрожен интегритет људи, или јавне или приватне зграде буду изложене озбиљној штети.

Након што су представници фармера широм земље најавили да ће наставити протесте реаговао је и француски премијер Габријел Атал, и истакао да ће влада размотрити све мере које може да предузме како би онемогућила нелојалну конкуренцију за француске фармере због увоза јефтиних пољопривредних производа, пренео је Ројтерс

Пољопривредници из два синдиката су за сутра од 14 сати најавили блокаду "на неодређено време".

Највећи француски синдикат пољопривредника ФНСЕА саопштио је да ће наставити протесте, а и други синдикати су запретили блокадама путева око Париза.

Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, што траже и пољопривредници широм Европе.

Фармери су прошле седмице блокирали путеве у деловима Француске због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена.

Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, а посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

image