Свет

"Блумберг": Америка би могла да покрене тајну операцију против Ирана

Друга опција је смакнуће неког од иранских званичника које би, наводно, Техерану било упозорење
"Блумберг": Америка би могла да покрене тајну операцију против Ирана© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Амерички председник Џозеф Бајден запретио је одмаздом након што су у нападу у Јордану, за који је Америка окривила групе које подржава Иран, а Техеран то демантовао, погинула три америчка војника, а рањено њих 34.

Једна од могућности да се Америка освети за напад према писању "Блумберга" јесте и "тајна операција" током које би САД напале ову државу, не преузимајући за то одговорност.

Друга опција је, додаје медиј, удар на иранске званичнике, а тако нешто је, како се наводи, учињено и у случају убиства генерала Касема Сулејманија у Багдаду 2020. године.

Најмање је вероватно, међутим, да ће САД размотрити повлачење трупа из Јордана, Сирије и Ирака, где су биле стациониране у оквиру напора да се порази Исламска држава.

"Бајденова администрација ће морати да гази веома деликатну линију у покушају да одговори довољно снажно како би вратила потенцијал за одвраћање да се ово не би поновило, али тако да њен одговор не ескалира сукоб", указује директор Блискоисточне безбедносне иницијативе Атлантског савета, Џонатан Паникоф.  

У Америци иначе већ расте притисак на Бајдена да предузме директну акцију против Ирана, а републиканци у Конгресу криве америчког лидера за, како кажу, "стидљидве" одговоре на досадашње акције група које штити Иран.

"Досадашњи одговори Бајденове администрације само су изазвали нове нападе. Време је да се делује брзо и одлучно како би цео свет видео", рекао је сенатор  у Комитету за оружане снаге Сената, републиканац Роџер Викер.

Јордан је затражио од САД и других пријатељских држава да му испоруче оружје неопходно за јачање безбедности на границама са Ираком и Сиријом, јавила је државна новинска агенција Петра, позивајући се на изјаву портпарола владе.

"Јордан је дугогодишњи безбедносни партнер, али мораћемо да се запитамо да ли је присуство америчких трупа у Ираку и Сирији вредно тога", рекао је сарадник у Одбрамбеним приоритетима и бивши пешадијски официр америчког маринског корпуса Гил Барндолар.

Тако нешто би се могло сматрати "поклоном" Ирану, који има широк утицај на ирачку владу и милитантне снаге у Сирији, додаје "Блумберг".

"Мораћемо да размислимо о томе шта радимо да би Иранци схватили да овде постоји ризик и да то није ризик који они желе да преузму. Ако будемо одговарали као до сада, поручујемо им  да они могу да наставе да раде како хоће и да их то неће ништа коштати", подвлачи Денис Рос, који је служио као изасланик Беле куће за Блиски исток у администрацији Била Клинтона.

image