Свет

Зеленски у проблему: Буданов и Сирски одбили да замене Залужног на челу украјинске војске

Залужни је, наводно, током састанка са Зеленским 29. јануара председниковим саветницима рекао да је њихова процена ситуације више оптимистична него реална, након чега му је Зеленски тражио да поднесе оставку
Зеленски у проблему: Буданов и Сирски одбили да замене Залужног на челу украјинске војске© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Командант копнених снага Украјине генерал Александар Сирски одбио је предлог председника те земље Владимира Зеленског да замени главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног, пише британски "Тајмс".

Медији из те земље су раније писали да је исту функцију одбио и руководилац главне управе војно-обавештајне службе Украјине Кирил Буданов.

"Обојица су наводно одбили понуде, што је Зеленског натерало да се повуче", пише "Тајмс".

Према тим наводима, позиција је прво понуђена Буданову, а након тога и Сирском.

Залужни је наводно током састанка са Зеленским 29. јануара председниковим саветницима рекао да је њихова процена ситуације на фронту више оптимистична него реална, након чега му је Зеленски тражио да поднесе оставку.

Залужни је одбио да то уради, због чега је Зеленски запретио да ће потписати декрет о његовој смени. Украјински генерал се након тога наводно вратио у своју канцеларију и својим потчињенима рекао да одлази.

"Пакујем своје ствари", наводно је рекао Залужни, преноси "Тајмс".

Додаје се и да су украјински међународни партнери, укључујући САД и Велику Британију, изразили забринутост због најава о смени Залужног.

"Зеленски је отпустио главнокомандујућег украјинске војске, али је био приморан да промени одлуку након притиска са врха војне команде и од међународних партнера", наводи се у чланку.

Посланик украјинске Раде Алексеј Гончаренко у понедељак је објавио да је Залужни смењен, али текст председничког декрета није објављен. Украјинском генералу је наводно понуђена амбасадорска позиција, што је он одбио.

Британски "Економист" је писао и да му је наводно понуђено место секретара Националног савета за безбедност и одбрану, што је он такође одбио.

image