Свет

Ја теби војводо, ти мени сердаре: Џејк Саливан хвали Бајденову политику према Кини

Саветник за националну безбедност одбацио је критике да везе Вашингтона и Пекинга нису блиске колико би требало
Ја теби војводо, ти мени сердаре: Џејк Саливан хвали Бајденову политику према КиниGetty © Justin Sullivan / Staff

Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан на сва уста је нахвалио стратегију америчког председника Џозефа Бајдена према Кини, оценивиши да је "успешно смањила тензије и подстакла Пекинг да се ангажује у питањима која су важна за интересе САД".

Саливан је похвалио "интензиван контакт" администрације са Пекингом током прошле године који је билатералне везе подигао са "историјског минимума" на који су пале након инцидента са кинеским шпијунским балоном у фебруару.

Званичник Беле куће није коментарисао све чешће извештаје Запада о Кини као о "егзистенцијалној претњи" али је као "интензиван контакт" издвојио стварање америчко-кинеске радне групе за борбу против наркотика, обнављање билатералних војно-војних контаката и договор да се разговара о безбедном развоју вештачке интелигенције.

"Критичари су у то време рекли да је ово путовање било једнострано – али наша стратегија је била да искористимо те састанке да отворимо двосмерни ток размене, и управо се то догодило", рекао је Саливан и додао да ће се та "интензивна интеракција" са Кином наставити и ове године, преноси "Политико".

image
VV inauguration
banner