Свет

Столтенберг: Кина, Русија, Иран и Северна Кореја све више уједињени, живимо у опасним временима

Русија покушава да изгради нови светски поредак у којем је моћ САД ослабљена, и заједно са другим земљама напада вредности Запада, каже генерални секретар НАТО-а
Столтенберг: Кина, Русија, Иран и Северна Кореја све више уједињени, живимо у опасним временима© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је данас, током посете САД, да је Русија "највећа насушна претња", док је Кина "најозбиљнија претња".

Према његовим речима, Кина "без било каквих ограничења развија и модернизује своје наоружање", док у исто време, како каже, напада суседе, спроводи "неправедну трговинску политику" и покушава да доминира у Јужном кинеском мору.

Русија, с друге стране, "настоји да обнови сфере у којима има утицај и изгради алтернативни светски поредак у коме је моћ САД ослабљена, а НАТО разједињен".

Претња су, додаје, и Иран и Северна Кореја.

"Кина, Русија, Иран и Северна Кореја све су више уједињени, заједно заобилазе санкције и притиске, слабећи глобални финансијски систем заснован на америчком долару. У овако опасним временима морамо заједно да станемо против сваког режима који жели да нас ослаби", истакао је Столтенберг, који је отпутовао у САД како би осигурао наставак војне помоћи за Украјину.

"Данас наше вредности злонамерно нападају спољашње силе које покушавају да их поткопају. Они прете нашем слободном свету, отворено оспоравају амерички утицај. Покушавају да промене глобална правила која обезбеђују нашу заједничку безбедност. Живимо у опасним временима", закључио је генерални секретар НАТО-а.

image