Свет

Јелен: Бајден посвећен финансирању Украјине

Америчка министарка финансија је оценила да САД не могу да дозволе да Украјина остане без новца пре него што јој понестане муниције и истакла да би свако нереаговање донело победу Владимиру Путину
Јелен: Бајден посвећен финансирању Украјине© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да је администрација председника Џозефа Бајдена "чврсто посвећена" њеном захтеву да Конгрес одобри 11,8 милијарди долара буџетске помоћи Украјини.

"Конгрес мора да реагује брзо како би пружио подршку Украјини, укључујући директну буџетску помоћ. Нереаговање би донело победу руском председнику Владимиру Путину и имало би незамисливе последице не само по Украјину, већ и по нашу колективну безбедност", рекла је Јелен на почетку билатералног састанка са извршним потпредседницима ЕУ Маргретом Вестагер и Валдисом Домбровскисом у Вашингтону.

Она је истакла да САД не могу да дозволе да Украјина остане без новца пре него што понестане муниције, пренео је Ројтерс.

Вестагер је оценила да подршка САД, ЕУ и држава чланица, која је износила више од 54 милијарде долара од 2022. године, почиње да даје плодове у борби против корупције у Украјини.

"Апсолутно је неопходно да САД и ЕУ задрже снажно партнерство како би подржале Кијев и да Путину не улијемо наду да ћемо скренути пажњу са Украјине", истакла је она.

Средства САД, заједно са око 50 милијарди долара војне помоћи за помоћ Украјини у борби против руске инвазије која траје скоро две године, стопирана су у преговорима у Конгресу због захтева републиканаца за корените промене америчке политике безбедности граница.

image