Свет

Америка упрла прст у Ирак: Исламски отпор крив за смрт наших војника

Иако више не приписује одговорност за овај напад групи Катаиб Хезболах, Џон Кирби каже да то није једина група одговорна за претходне нападе на америчке базе
Америка упрла прст у Ирак: Исламски отпор крив за смрт наших војника© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Сједињене Америчке Државе верују да је кровна екстремистичка организација Исламски отпор у Ираку одговорна за нападе дроном у Јордану у којем су убијена три америчка војника, саопштила је Бела кућа.

"Верујемо да је напад у Јордану планирала, финансирала и омогућила кровна организација Исламски отпор у Ираку, која окупља више екстремистичких група, укључујући Катаиб Хезболах", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

Иако више не приписује одговорност за овај напад групи Катаиб Хезболах, Кирби је рекао да то није једина група одговорна за претходне нападе на америчке базе.

"Овај напад свакако има обележје деловања Катаиб Хезболах, али према подацима наше обавештајне заједнице, напад у Јордану је извршила кровна организација која се зове Исламски отпор у Ираку", рекао је Кирби.

Амерички председник Џозеф Бајден је у уторак разговарао са породицама тројице погинулих војника и присуствоваће у петак дочеку њихових посмртних остатака у ваздухопловној бази "Довер".

Он је поручио да је одлучио како ће одговорити на нападе екстремиста, али је остао неодређен какав ће тачно бити амерички одговор.

Иранска влада негирала је умешаност у напад дроном на америчку базу. Катаиб Хезболах рекао је у уторак да обуставља војне операције против "окупационих снага" Вашингтона како би спречио срамоту ирачке владе.

"Наставићемо да бранимо наш народ у Гази на друге начине", додала је група.

Ирански званичници су обећали да ће "одлучно одговорити" на сваки напад. Шеф Иранске исламске револуционарне гарде Хосеин Салами рекао је да ниједна америчка претња његовој земљи "неће остати без одговора" и додао: "Ми не тражимо рат, али га се не плашимо."

image