Свет

Блиски исток врви од америчке војске: Знају ли Американци за шта све дају новац? (МАПА)

Бела кућа је јасно ставила до знања да САД не намеравају да повуку трупе из региона
Блиски исток врви од америчке војске: Знају ли Американци за шта све дају новац? (МАПА)© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Смртоносни напад дроном на америчке трупе у Јордану поново je подстакао расправу о америчком војном присуству широм Блиског истока, пише "Блумберг".

Према проценама Међународног института за стратешке студије, САД имају око 47.000 војника стационираних у бројним базама на Блиском истоку. Иако је већина њих стационирана у Катару, Уједињеним Арапским Емиратима и Кувајту, на хиљаде их је раштркано по мањим испоставама.

То укључује особље у Ираку и Јордану, где се налази мала база позната као "торањ 22" у којој су убијена три америчка војника, а повређено најмање 40 припадника војске.

Пентагон је саопштио да је од средине октобра било 165 напада на америчке положаје у региону: 66 у Ираку, 98 у Сирији и последњи у Јордану у недељу.

Док су места већине база позната, а акције америчке војске очигледне, многе мање су непознате и нису званично објављивање. 

"То је зато што се и даље боримо против Исламске државе", каже Брајан Катулис, виши сарадник на Блискоисточном институту и бивши сарадник у Савету за националну безбедност, и додаје да објављивање таквих информација није у опису дипломатског посла америчке војске.

Бела кућа сада разматра потенцијалне одговоре након што су амерички војници убијени, а на десетине рањено. 

Америчка војска каже да су на десетине хиљада њихових војника широм региона ангажовани у противтерористичким операцијама против Исламске државе.

Бела кућа је јасно ставила до знања да САД не намеравају да повуку трупе из региона.

"Ове трупе су спроводиле мисију у региону са циљем да нам помогну у борби против ИД-а", рекао је новинарима Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће и додаје да Министарство одбране прикупља више информација о нападу, и да "та мисија мора да се настави".

Док већина Американаца (пореских обвезника) и не зна где су све лоциране америчке трупе по свету, њихови непријатељи добро познају њихове локације.

"Америчка јавност не зна за њих, али Иран и њихове милитантске групе добро знају", каже Томас Сперх, пензионисани амерички генерал и виши саветник у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону.

image