Свет

Суд у Лондону одбацио Трампову тужбу: Не може да се утврди поузданост Стиловог досијеа

Досије Стил доспео је на насловне стране наводима да је руска служба безбедности компромитовала председничку кампању у САД
Суд у Лондону одбацио Трампову тужбу: Не може да се утврди поузданост Стиловог досијеаGetty © David Becker / Stringer

Доналд Трамп изгубио је тужбу у Лондону против бившег британског шпијуна, аутора злогласног досијеа о наводном уплитању Русије у америчке председничке изборе.

Фаворит на овогодишњим председничким изборима тужио је прошле године бившег агента МИ6 Кристофера Стила и његову фирму за пословно-обавештајну делатност "Орбис", рекавши да је претрпео "значајну штету и невољу" због објављивања досијеа. Тражио је да се судији изјасни да ли су изјаве у извештају лажне, преноси "Блумберг".

Досије Стил доспео је на насловне стране широм света у јануару 2017. са наводима да је руска служба безбедности компромитовала председничку кампању у САД.

Судија Карен Стејн одбацила је тужбу, рекавши да Трамп нема изгледа да добије одштету за било какву недаћу коју је претрпео. Такође је навела да неће утврдити тачност самог досијеа.

"У стварности, подносилац захтева тражи судске налазе како би потврдио своју репутацију у околностима у којима није био у могућности да формулише било какав одржив правни лек који би имао реалне изгледе да добије", објаснила је судија.

Стила је кампања Хилари Клинтон унајмила да ископа прљавштину о Трампу уочи председничких избора 2016. године. 

image