Свет

Нова нормалност у Немачкој: Отказ и избацивање због политичког састанка

Градске власти Келна смениле су званичницу због присуства на састанку са десничарима
Нова нормалност у Немачкој: Отказ и избацивање због политичког састанкаGetty © Sean Gallup / Staff

Службеница града Келна Симоне Баум, која је учествовала на десничарском скупу у Потсдаму, отпуштена је без најаве.

Како преноси "Шпигл", портпарол скупштине града потврдио је да је службеник Града Келна отпуштен због скупа, али није изнео више детаља. Агенција ДПА наводи да је реч о председници удружења "Унија вредности" Северне Рајне-Вестфалије, Симоне Баум.

Крајем новембра у Потсдаму је организован састанак "радикалних десничара" на ком су учествовали политичари Алтернативе за Немачку (АфД), као и поједини чланови Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и конзервативног удружења "Уније вредности". Бивши шеф "Идентитарног покрета" у Аустрији Мартин Селнер рекао је да је на састанку говорио о "ремиграцији", односно - тумачи "Шпигл" - протеривању миграната.

Прошле недеље, окружни огранак ЦДУ затражио је искључење Баумове из странке због скупа у Потсдаму. "Таквим људима није место код нас", поручили су.

Баум, која је члан ЦДУ од 2008. године, рекла је да је присуствовала састанку али не као делегирани представник удружења и демантовала је да се на скупу разговарало о "масовном протеривању" или о одузимању немачког држављанства на основу етничких критеријума, како су поједини медији наводили.

image