Свет

Шолц подсетио на нацистичку прошлост па поменуо АфД

Током неуобичајено борбеног говора, машући стиснутим песницама, Шолц се заложио за јачу Европску унију
Шолц подсетио на нацистичку прошлост па поменуо АфД© Tanjug/ AP Photo/Ebrahim Noroozi

Немачки канцелар Олаф Шолц подсетио је данас Немце на њихову нацистичку прошлост и позвао их да одбаце крајње десничарску партију Алтернатива за Немачку (АфД) која је на другом месту према резултатима већине анкета уочи избора за Европски парламент у јуну ове године.

Обраћајући се у Бундестагу након посебне седнице посвећене обележавању холокауста, Шолц је рекао да демократе морају да се држе заједно и зауставе скретање удесно, преноси Ројтерс.

"Реч 'ремиграција' подсећа на најмрачнија времена у немачкој историји. Они који ћуте су саучесници", поручио је Шолц, алудирајући на протесте против АфД-а за викенд после објаве да су наводно два функционера те странке разговарала о "ремиграцији", односно плановима за масовну депортацију грађана страног порекла.

Подсећамо, лидерка десничарске немачке партије Алтернатива за Немачку (АфД) Алис Вајдел изјавила је да ће украјинске избеглице које живе у Немачкој морати да се врате у своју домовину по окончању сукоба у Украјини.

Шолц је рекао да би желео да бирачи виде АфД "онаквим какав јесте". 

Он је упозорио да би такозвани "Дегзит", идеја о изласку Немачке из ЕУ, о којој је говорила једна од лидера АфД Алис Вајдел, довела до "највећег уништења просперитета које би могло да задеси Немачку и Европу".

Током неуобичајено борбеног говора, машући стиснутим песницама, Шолц се заложио за јачу Европску унију, преноси Ројтерс.

"Ако свет постане још тежи, на пример ако погледате шта је могуће на изборима у САД, онда Европска унија мора да постане јача", навео је Шолц.

Према анкети објављеној раније ове недеље након протеста широм Немачке, подршка АфД је незнатно опала, али та странка, али је и даље је на другом месту према већини анкета уочи европских избора у јуну ове године, наводи британска агенција.

Са друге стране, Шолц и његова коалиција са Зеленима и слободним демократама, пала је на рекордно низак ниво.

image