Свет

Американцима су сад и кинеска електрична возила безбедносна претња

Пошто су 2019. увеле додатне тарифе на кинеска електрична возила, САД сада подижу питање на ниво националне безбедности
Американцима су сад и кинеска електрична возила безбедносна претњаGetty © Getty Images / Stringer

Америчка администрација упозорила је да кинеска електрична возила могу да представљају претњу по националну безбедност Сједињених Држава јер могу да прикупе огромне количине личних података и да их пошаљу у иностранство.

Америчка министарка за трговину Ђина Рејмондо рекла је да би САД требало добро да размисле о томе да ли желе да се сви подаци прикупљени електричним и аутономним возилима шаљу у Кину. Она је објаснила да информације могу бити о возачу, локацији возила и околини возила, преноси "Ејжа тајмс".

Њени уследили су након што је "Блумберг" прошле недеље известио да Бела кућа припрема извршну наредбу да спречи страни противници да приступе "веома осетљивим" подацима појединаца.

Званичник Министарства трговине рекао је да коментари његове шефице нису повезани са извршном наредбом. Званичник је рекао да је Рејмондо више фокусирана на области нових технологија из перспективе националне безбедности.

Кинески колумниста Руан Јиаки критиковао је америчку званичницу, оптужујући је да клевета кинеске произвођаче електричних возила. Руан је рекао да су кинеска електрична возила већ наишла на позитивне реакције тржишта у Европи и Латинској Америци, али да нису ни ушла на тржиште САД због додатних такси од 25 одсто које је Трампова администрација наметнула на кинеске аутомобиле 2019.

image