Свет

Хејли не може ни да примирише "старом гунђалу": Трамп убедљиво води у Јужној Каролини

Анкета показала да Трамп води у Јужној Каролини са 26 бодова, док се бивша гувернерка мучи да добије већу подршку
Хејли не може ни да примирише "старом гунђалу": Трамп убедљиво води у Јужној КаролиниGetty © Chip Somodevilla / Staff

Републикански кандидат за председничку номинацију Доналд Трамп има предност од 26 бодова у Јужној Каролини у односу на своју главну конкуренткињу и бившу гувернерку ове савезне државе Ники Хејли уочи унутарстраначких избора заказаних за 24. фебруар, показује анкета Универзитета Монмут и "Вашингтон поста".

Бивши председник добио је 58 одсто подршке међу потенцијалним републиканским гласачима на примарним изборима, док је Хејли добила 32 одсто подршке у својој матичној држави.

На изборима у Ајови и Њу Хемпширу, Трамп је своје страначке конкуренте оставио далеко иза себе. Упркос поразима, Хејли је поручила да не намерава да изађе из трке за републиканску номинацију и покренула је нову "кампању" против Трампа али и кандидата демократа Џозефа Бајдена, назвавши их "старим гунђалима".

Анкета спроведена крајем јануара међу бирачима Републиканске партије (ГОП) показала је да Трамп има већинску подршку и међу мушкарцима (62 одсто) и женама (54 процента). Трамп такође има висок ниво подршке међу белим евангелистима (69 одсто) и гласачима без факултетске дипломе (68 процената).

Седам од 10 гласача такође верује да ће Трамп дефинитивно победити Џозефа Бајдена на председничким изборима у новембру.

Анкета је такође показала да Трампови правни проблеми не занимају много републиканске бираче у Јужној Каролини. Шездесет посто каже да би ГОП требало да задржи Трампа ако добије номинацију и истовремено буде осуђен у случају везаном за изборе 2020.

image