Свет

Предизборна кампања Ники Хејли: Нико не жели реванш старих гунђала

Републиканска кандидаткиња за председничке изборе циља на поодмакле године својих ривала демократе Џозефа Бајдена и републиканца Доналда Трампа истичући да су престари да обављају председничку функцију
Предизборна кампања Ники Хејли: Нико не жели реванш старих гунђала© Tanjug/AP Photo/Matthew Kelley

Републиканска кандидаткиња за председника Ники Хејли покренула је нови напад на своје ривале на изборима 2024. године: члана њене странке Доналда Трампа и америчког председника демократу Џозефа Бајдена, са предизборном кампањом усмереном на њихове године.

У новом серијалу кампање, који је први објавио "Њујорк тајмс", под називом "Стара гунђала", бивша гувернерка Јужне Каролине и америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама има очиту стратегију да удари на године двојице политичара који ће вероватно обезбедити номинације својих партија за председника.

Предизборни спотови са геријатријском тематиком зваће се "Старци који се спотичу", "Ортаци из подрума" и "Политичари расипници", наводи амерички лист, а преноси "Гардијан".

Алудирајући на филм "Стара гунђала" из 1993. са Џеком Лемоном и Волтером Матауом у главним улогама, Хејли је поставила слику на свом налогу на друштвеној мрежи Икс на којој је заменила лица глумаца са филмског постера лицима Бајдена и Трампа.

"Реванш који нико не жели", био је Хејлин коментар уз фотографију.

Хејли настоји да истакне чињеницу да су Трамп (77) и Бајден (81) најстарији кандидати који су се икада ушли у трку за реизбор у Белу кућу.

Хејли (52) је раније изнела идеју о тестовима менталне способности за политичаре, посебно за оне старије од 75 година. Она је навела случајеве у којима су Бајден и Трамп деловали збуњено, као када је Трамп заменио Хејли за бившу председавајућу Представничког дома Ненси Пелоси раније овог месеца када је говорио о побуни 6. јануара 2021.

"Ники Хејли је задужена за безбедност. Понудили смо јој 10.000 војника националне гарде. Они су то одбили", рекао је Трамп мислећи очигледно на Пелоси, док је Хејли искористила његов гаф.

"Да ли заиста желимо да изађемо на изборе са два момка који ће бити председници у својим 80-им годинама", упитала је Хејли публику на једном од догађаја током своје кампање.

Хејли уверава своју публику на митинзима да покретањем питања позних година не показује непоштовање.

"Сви знамо 75-годишњаке који могу да трче око нас. А онда познајемо и Џоа Бајдена", рекла је Хејли на једном од скупова, док је у једној од претходних порука навела да је Бајден престар.

Хејли покушава да се позиционира као "лидер нове генерације", али је далеко иза Трампа у трци за номиновање, пошто је изгубила на првим гласањима у Ајови и Њу Хемпширу.

image