Свет

Бајден губи Мичиген, а са њим и изборе?

Арапска заједница у Мичигену потпуно је изгубљена за америчког лидера који бескомпромисно подржава Израел
Бајден губи Мичиген, а са њим и изборе?© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Бескомпромиском подршком Израелу, амерички председник Џозеф Бајден прокоцкао је до сада демократске гласове у Мичигену, а драстична промена у држави са значајном арапско-америчком заједницом показала се приликом његове посете  – када је лидер САД, како би избегао демонстрације организоване поводом његовог доласка - морао да пролази споредним улицама.

Маса америчких Арапа окупила се да покаже свој бес према Бајдену који подржава Израел упркос томе што је у Гази страдало више од 27.000 људи, углавном жена и деце.

"Геноцидни Џо мора да оде", скандирали су демонстранти машући палестинским заставама.

Мичиген, према писању "Ал Џазире" има велику популацију америчких Арапа и муслимана који су на последњим изборима великом већином гласали за Бајдена. Ако изгуби чак половину њихових гласова, мало је вероватно да Бајден може да освоји Мичиген – а без тога, веома му је тежак пут до освајања другог мандата.

Неколико демонстраната је поручило да их је председник "заувек изгубио".

"Не постоји ништа што би ме икада натерало да гласам за геноцидног председника. Не само ја, већ и сви остали. Читава арапска заједница никада неће гласати за овог човека", поручио је један од окупљених за "Ал Џазиру".

Уз Висконсин и Пенсилванију, Мичиген је био међу такозваним "плавим државама" које је Бајден успео да врати демократама на изборима 2020. године.

Мичиген је последњих година све више постајао демократски орјентисан, а демократе сада, први пут за 40 година контролишу све нивое овдашње државне власти. Бајден настоји да обезбеди критичних 15 електорских гласова које му Мичиген може донети, иако су му шансе, након рата у Гази драматично опале.

"Постоји велики гнев у заједници америчких Арапа", каже председник Арапско-америчког института из Вашингтона Џејмс Зогби, предвиђајући да за Бајдена губитак Мичигена значи и потпуни изборни пораз.

image
VV inauguration
banner