Русија

Захарова послала поруку Американцима: Бајден вас је учинио саучесницима

Грађани Америке морају да знају да је њиховим новцем и системом ПВО оборен авион који је обављао хуманитарну мисију и превозио украјинске војнике на размену, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова послала поруку Американцима: Бајден вас је учинио саучесницимаwww.globallookpress.com © MOD Russia

Председник САД Џозеф Бајден је Американце учинио саучесницима крваве трагедије у Белгородској области, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

Грађани Америке морају да знају на шта се троши њихов новац, поручила је она, коментаришући саопштење Истражног комитета Русије.

Исту поруку послала је и Руска дума која је на данашњој седници усвојила документ који ће бити упућен америчком Конгресу због недавног терористичког напада кијевског режима на авион Ил-76. Посланици Думе позивају Вашингтон да осуди злочин, помогне да се пронађу кривци и приведу правди.

Наиме, доказано је да је ракета МИМ-104А америчког ПВО система "патриот" оборила руски војни транспортни авион Ил-76, који је превозио 65 украјинских војника на размену, шест чланова посаде и три особе у пратњи. Укупно 74 људи у авиону су погинули.

Председник Русије Владимир Путин назвао је инцидент злочином Кијева против сопствених грађана и потврдио да је украјинска страна знала да се у авиону налазе ратни заробљеници Оружаних снага Украјине.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је истакао да Русија води истрагу и да не крије чињенице до којих долази и упитао шта је са међународном истрагом на коју је позвао украјински председник.

Подсетио је и да је украјинско руководство на вест о паду авиона најпре реаговало са радошћу, јер су, наводно, победили руске агресоре.

"А, када су сазнали да је у авиону било 65 украјинских војника који су се из заробљеништва враћали у отаџбину, променили су тон и говорили да се ради о руској провокацији", подсетио је он.

image