Свет

Саливан: САД ће наставити ударе на Блиском истоку, биће и до сада невиђених потеза

"Оно што се догодило у петак био је почетак, а не крај, нашег одговора", саопштио је саветник Беле куће за безбедност
Саливан: САД ће наставити ударе на Блиском истоку, биће и до сада невиђених потезаGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Сједињене Државе планирају да наставе ударе након што су проирански милитанти прошлог викенда убили три и ранили 40 америчких војника, саопштио је данас саветник Беле куће за безбедност Џејк Саливан.

"Намеравамо да извршимо додатне ударе и акције, да наставимо да шаљемо јасну поруку да ће САД одговорити када су наше снаге нападнуте и наш људи убијени", рекао је Саливан за "Ен-Би-С".

Сједињене Државе и Британија започеле су ударе на локације у Јемену против Хута, као и на циљеве у Сирији и Ираку.

Погођене локације су наводно припадале разним оружаним групама које подржава Иран, а који САД окривљују за напад у Јордану.

"Оно што се догодило у петак био је почетак, а не крај, нашег одговора, и биће још корака, неких до сада виђених, неких не", поручио је Саливен у емисији.

Саветник Беле куће дао је сличну изјаву и за Си-Ен-Ен, наводећи да "неће да описује карактер предстојећих акција јер не жели да 'телеграфише' потезе САД". 

Своје претходне ударе Бајденова администрација је најавила милитантима, пише Си-Ен-Ен.

Америка је "морала да удари довољно снажно, али и да обезбеди да противник може да прими, а да не узврати ударац. САД су 'телеграфисале' свој одговор више од пет дана, а високи амерички званичници су информисали милитанте о његовој природи, озбиљности, па чак и наговестили своје мете", наводи амерички медиј.

image
Инаугурација председника Русије
banner