Свет

Руски амбасадор упозорава Французе: Превише се мешате у сукоб у Украјини

Алексеј Мешков је указао француском Министарству спољних послова на све већу умешаност Париза у сукоб у Украјини у вези са снабдевањем оружјем коришћеним против цивила
Руски амбасадор упозорава Французе: Превише се мешате у сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Амбасадор Русије у Француској Алексеј Мешков указао је француском Министарству спољних послова на све већу умешаност Париза у сукоб у Украјини у вези са снабдевањем оружјем коришћеним против цивила, саопштила је руска амбасада у Паризу.

Раније је руски амбасадор у Француској Алексеј Мешков позван у републичко Министарство спољних послова због погибије двојице француских држављана у Украјини, као и у вези са наводним порастом руских "дезинформација у вези са Француском".

"Амбасадор је упозорио на неодговорност Париза да се све више укључи у украјински сукоб, повећавајући снабдевање Украјине све деструктивнијим и смртоноснијим оружјем које користе украјински милитанти, укључујући и за циљане нападе на стамбена насеља, што је резултирало смрћу цивила", саопштило је дипломатско представништво.

Мешков је такође "изразио огорчење због недостатка било какве осуде на француској страни варварских терористичких акција кијевског режима" – посебно гранатирања Белгорода 30. децембра 2023, пијаце у Доњецку 21. јануара и пекаре у Лисичанску 3. фебруара, што је резултирало бројним жртвама међу цивилима.

Плаћеници под плаштом хуманитараца

Раније је француски министар спољних послова Стефан Сејоурне потврдио смрт двојице француских "хуманитарних радника" у Украјини и рањавање још троје. Дан раније, начелник Херсонске обласне војне администрације Александар Прокудин, кога је поставио Кијев, тврдио је да су два француска "добровољца" убијена, а три рањена у граду Бериславу, који контролишу Оружане снаге Украјине, од последица експлозије.

Министарство одбране Русије је 17. јануара известило да су руске оружане снаге, високо прецизним ударом, уништиле привремени пункт у Харкову за стране борце, од којих су већина били француски плаћеници.

Одељење је навело да је убијено више од 60 милитаната. Касније су се у француским медијима појавиле публикације у којима су плаћеници из Француске називани и "добровољцима". Амбасадор Русије у Паризу Алексеј Мешков рекао је 25. јануара да је француским парламентарцима пренео апел Државне Думе у вези са учешћем француских плаћеника у акцијама Оружаних снага Украјине.

Француско министарство спољних послова је, упркос мноштву доказа о присуству француских плаћеника у редовима украјинских оружаних снага, покушало да се одрекне сународника у украјинским јединицама, називајући информације о уништењу десетина француских плаћеника у Харкову "грубом манипулацијом Русије".

Француски министар одбране Себастијен Лекорну рекао је да Париз не може да забрани Французима да се боре у Украјини. Према његовим речима, "ови људи немају везе са француским оружаним снагама, не носе француске војне униформе и нису повезани са француским војним институцијама".

image