Свет

Син израелског министра наговестио да Бајден пати од Алцхајмера

"Озбиљна болест која утиче на функционисање и способност особе", поручио је син израелског министра који се касније извинио због своје објаве
Син израелског министра наговестио да Бајден пати од Алцхајмера© Tanjug/AP Photo/Ben McKeown

Син израелског министра националне безбедности Итамара Бен Гвира упоредио је председника САД Џозефа Бајдена са пацијентом којим има Алцхајмерову болест, сугеришући да пати од когнитивног пада. 

Наиме, Шуваел Бен Гвир је на друштвеним мрежама објавио фотографију Бајдена уз потпис "у ова тешка времена важно је подићи свест о Алцахајмеровој дегеративној можданој болести која је најчешћи узрок когнитивног пада и деменције".

"Озбиљна болест која утиче на функционисање и способност особе", оценио је син израелског министра, који се касније извинио.

Министар Итамар Бен Гвир је одмах реаговао и написао да је то била "озбиљна грешка", те изразио "дубоко неслагање" са речима свога сина.

"Сједињене Америчке Државе су наш велики пријатељ и председник Бајден је пријатељ Израела. Чак и ако се не слажем са његовим понашањем нема места, боже опрости, за потцењивачки стил. Извињавам се за речи мог сина", написао је Бен Гвир на друштвеним мрежама.

Неколико минута касније извинио се и син министра и објавио слику Бајдена и написао: "Господине председниче, жао ми је!".

Објавама на друштвеним мрежама и извињењима претходио је интервјуу Бен Гвира у "Вол стрит џорналу" у којем је лидер ултрадесне партије Јеврејска снага, оштро критиковао однос Бајденове администрације према рату у Гази, оптуживши америчког председника да ради у корист Хамаса и тврдећи да би за Израел било боље да је председник Бајденов претходник Доналд Трамп.

Није то било први пут да Бен Гвир критикује Бајдена и САД. Он је недавно изјавио и да Израел није још једна звезда на америчкој застави.

image