Свет

Посланици Европског парламента: Избаците Израел са "Евровизије" као што сте Русију 2022. године

Парламентарци позивају Европску радиодифузну унију да буде доследна својим принципима како би музичко такмичење остало аполитичан догађај на коме се такмиче музичари, а не владе држава
Посланици Европског парламента: Избаците Израел са "Евровизије" као што сте Русију 2022. годинеwww.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Скоро 30 посланика Европског парламента позвало је Европску радиодифузну унију (ЕРУ) да избаци Израел са музичког такмичења за "Песму Евровизије" ове године по истом принципу по ком је 2022. године избачена Русија, наводи се у писму које је објавила шпанска левичарска партија "Подемос".

Парламентарци позивају ЕРУ да остане верна својим принципима и омогући Евровизији да буде "аполитичан догађај на коме се такмиче уметници и емитери, а не владе", наводи се у документу.

"Евровизија" је пре две године, након почетка Специјалне војне операције у Украјини, избацила Русију са овог музичког такмичења, подсећају парламентарци у писму и инсистирају да ЕРУ остане доследна и примени исте стандарде приликом доношења одлука.

"Молимо вас да преиспитате своју одлуку да дозволите Израелу учешће на такмичењу", захтевали су посланици Европског парламента.

Све је више позива на избацивање Израела са "Евровизије". Више од 1.400 представника финске музичке индустрије је потписало петицију којом захтевају да се Израелу забранило учешће на "Евровизији" ове године, због ратних злочина у Појасу Газе.

Фински уметници су упозорили да неће послати своје представнике на музичко такмичење за најбољу песму, ако Израел буде учествовао. За њима су се јавили и музичари из Шведске тражећи искључење Израела.

Исто су урадили и музичари из Исландског удружења композитора и текстописаца који су од свог националног емитера затражили да не учествује на Евровизији ако Израел буде међу учесницима.

"Евровизија 2024" биће одржана у мају, у Малмеу у Шведској. Земља је добила право да буде домаћин такмичења након што је певачица Лорим победила на такмичењу прошле године. Малме је претходно био домаћин "Евровизије" 1992. и 2013. године.

image