Свет

Индија улаже у енергетски сектор 67 милијарди долара

Нарендра Моди рекао је да лидери у сектору нафте, гаса и енергије из целог света желе да улажу у Индију и тиме учествују у расту њене економије, која према последњим резултатима избија на треће место у свету
Индија улаже у енергетски сектор 67 милијарди долара© Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Индија ће уложити 67 милијарди долара у енергетски сектор у наредних 5-6 година како би задовољилa потражњу за примарном енергијом у земљи, за коју се очекује да ће се удвостручити до 2045. године, најавио је индијски премијер Нарендра Моди на конференцији Индијске седмице енергетике.

Раније овог месеца, Њу Делхи је објавио да ће његови капитални издаци за наредну фискалну годину (почев од 1. априла) бити подигнути на 11,1 билион рупија (134 милијарде долара), што је историјски максимум за ову јужноазијску нацију. 

"Велики део овога биће потрошен на енергетски сектор", рекао је Моди и додао да је планирана инвестиција има за циљ да задовољи све већу потражњу за енергијом како би се, између осталог, унапредили друмски, железнички, ваздушни и стамбени сектор у земљи.

Моди је навео да индијска економија расте за више од 7,5 одсто, чиме избија на треће место по величини економија на свету. Он је позвао глобалне инвеститоре да се својим улагањима придруже полету домаће економије.

"Лидери у сектору нафте, гаса и енергије из целог света желе да улажу у Индију", додао је Моди.

Моди је такође нагласио да је фокус земље на развоју "обновљивих извора енергије" како би обогатио свој енергетски сектор. 

Упркос великом ослањању Индије на угаљ као примарни извор енергије, Влада Индије је направила значајан напредак у проширењу приступа електричној енергији и промовисању чисте енергије. Тако је и Међународна агенција за енергију (ИЕА) признала напредак Индије у спровођењу различитих реформи тржишта енергије и интегрисању обновљивих извора енергије у мрежу. 

Премијер Моди је напоменуо да је Индија једна од јединих земаља у којима су цене бензина и дизела остале стабилне упркос расту цена сирове нафте у свету. Истовремено, потражња за електричним возилима у земљи је такође порасла. 

Удео електричних возила у Индији порастао је на 6,3 одсто у 2023. години, у односу на године пре короне када је био нешто испод један одсто. 

Да би надокнадила растућу глобалну цену нафте, Индија је наставила да купује од Русије упркос оштрим санкцијама против те земље. Највиши званичници Њу Делхија описали су овај потез као "прагматичну одлуку".

image
VV inauguration
banner