Свет

Макрон и Путин на вези око Запорожја

Француски председник најавио да ће ускоро имати "директан котакт" са председником Русије
Макрон и Путин на вези око Запорожјаwww.globallookpress.com © Emmanuel Macron

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће имати "директан контакт" са председником Русије Владимиром Путном у наредним данима.

Тема разговора биће цивилна нуклеарна енергија и електрана у Запорожју, за чије се бомбардовање Москва и Кијев међусобно оптужују, пише АФП.

"Намеравам да у наредним данима остварим директан контакт са њим (Путином), пре свега због питања цивилне нуклеарне енергије и електране Запорожје, a након разговора са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем", рекао је француски председник новинарима.

Ово није први пут да Макрон преноси Путину "забринутост" због нуклеарке у Запорожју. Иначе, француски лидер је један од ретких у ЕУ који и даље има повремени контакт са руским лидером.

Иако је осудио руску војну операцију у Украјини, Макрон често трпи критике од савезника због "превише попустљивог става" према Путину. 

Поводом ситуације у Запорожју, француски председник је изјавио да "треба учинити све да се сачува безбедност и сигурност електране", као и да је о томе разговарао и са председником Украјине Владимиром Зеленским.

image
VV inauguration
banner