Свет

Трамп победио на републиканским изборима у Невади

Бивши амерички председник је освојих свих 26 делегата у Невади
Трамп победио на републиканским изборима у Невади© Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп победио је на примарним републиканским изборима у Невади, где је био једини велики кандидат који се такмичио, и освојио свих 26 делегата.

Да би Трамп званично добио номинацију Републиканске странке за предстојеће председничке изборе потребно је да прикупи 1.215 делегата, што би, како пише АП, могао да достигне већ у марту.

Трампове присталице, од којих су неки носили Трампове капе и кошуље, чекали су јуче у дугим редовима, како би, како су рекли, подржали бившег председника у такмичењу које би му донело трећу узастопну победу у републиканској председничкој трци.

Некадашња гувернерка Јужне Каролине и противница Доналда Трампа за републиканску номинацију Ники Хејли оценила је да су избори у Невади "намештени" тако да фаворизују Трампа. Иначе, она је на овим предизборима у Невади који су одржани у уторак, завршила иза опције "ниједан од понуђених кандидата".

Трамп је дуго био изузетно популаран међу републиканцима Неваде, али је имао и друге предности међу кључним личностима странке у тој држави.

Председник Републиканске странке Неваде Мајкл Макдоналд и државни Републикански национални одборник Џим ДеГрафенрајд били су међу шест републиканаца у држави оптужених за кривична дела да су послали сертификате Конгресу лажно тврдећи да је Трамп освојио Неваду 2020. године.

После Неваде, унутарстраначко такмичење у Републиканској партији биће одржано 24. фебруара у Јужној Каролини, где је Трамп и даље популаран.

Међутим, његова унутарстраначка ривалка Хејли, која је два пута победила на примарним изборима као гувернер Јужне Каролине, нада се да ће имати користи од предности домаће државе.

Трамп је до сада победио на изборима у три државе - Невади, Ајови и Њу Хемпширу, као и у посланичком клубу републиканаца на америчким Девичанским острвима.

Бивши лидер САД очекује да ће освојити велики број делегата током избора на такозвани Супер уторак 5. марта, што би га приближило томе да постане претпостављени кандидат Републиканске партије на председничким изборима у новембру ове године.

"Глас Америке" пише да су ови избори бесмислени али да и даље представљају срамоту за Хејли, која је настојала да се позиционира као кандидаткиња која заиста може да се такмичи са Трампом.

Уместо тога, постала је први председнички кандидат било које странке који је изгубио трку од "ниједног од понуђених кандидата" откако је та опција уведена у Невади 1975.

У Невади су одржана два одвојена гласања, на кокусима и предизборима, због спора између Републиканске партије Неваде и законодавног тела те државе који је под контролом демократа.

Предизбори се разликују од кокуса по томе што кокуси трају обично око сат времена и бирачи за то време седе у истој просторији и слушају кратке говоре присталица кандидата, пре него што им се поделе листићи, које одмах заокруже и који се након тога броје на лицу места.

На предизборима, с друге стране, бирачи се лично пријављују изборним радницима када стигну на место за гласање, након чега на гласачком листићу у кабини тајно гласају заокруживањем или дописивањем имена кандидата.

Предизборе организују власти у појединим државама, док кокусе организују странке.

image