Свет

Немци забринути: Хоће ли НАТО преживети Трампов повратак?

Све извесније шансе Доналда Трампа за победу на америчким изборима главна су тема у Берлину који се боји коначног распада војног блока
Немци забринути: Хоће ли НАТО преживети Трампов повратак?© Tanjug/AP Photo/John Minchillo, File

Немачко руководство све више брине да НАТО неће моћи да преживи евентуални реизбор републиканског лидера Доналда Трампа за председника Америке, пише "Њујорк тајмс".

Обраћајући се својим присталицама у Лас Вегасу прошлог месеца, Трамп је изјавио да САД "плаћају за НАТО, а да од тога не добијају толико", додајући да "ако нам икада затреба њихова помоћ, рецимо да смо нападнути, ја не верујем да ће они бити ту"

А то је само појачало страхове осталих лидера Алијансе, а нарочито Немаца, да би САД, у другом Трамповом мандату могле да напусте савез.

Незванични разговори који се наводно воде у Берлину и другим европским престоницама, наводно су усредсређени на потенцијалну дезинтеграцију блока и означавају "запањујући преокрет размишљања" у поређењу са разговорима о "новом јединству" након почетка специјалне војне операције у Украјини.

"Разлог за њихову забринутост је растући песимизам око тога да ће Сједињене Државе наставити да финансирају украјинску борбу", објавио је "Њујорк тајмс", говорећи о вишемесечном застоју у Конгресу око најновијег пакета од 60 милијарди долара за Кијев који је предложио председник Џозеф Бајден.

Републиканци деблокаду даље одбрамбене помоћи Украјини и Израелу условљавају захтевом администрацији да пооштри контролу на америчко-мексичкој граници како би се зауставио прилив миграната.

Позивајући се на анонимне изворе, "Њујорк тајмс" је у децембру известио да су дипломате ЕУ и представници неколико истраживачких центара "ходочастили код Трампових сарадника" да би се распитали да ли он заиста планира да повуче САД из НАТО-а.

Раније тог месеца, амерички секретар одбране у доба Трампове администрације, Марк Еспер, који је на тој позицији био од јула 2019. до новембра 2020, рекао је за Ем-Си-Ен-Би-Си да ће његов бивши шеф, ако буде поново изабран, "повући подршку Украјини".

"Његов следећи потез би био да почне да нас извлачи из НАТО-а, односно да извлачи америчке трупе из земаља НАТО-а", тврди бивши шеф Пентагона и упозорава да би такав сценарио "могао да изазове колапс Алијансе".

image