Свет

Фараж: Запад би требало да преговара с Путином

Коментаришући Путинов интервју Такеру Карлсону, британски политичар је истакао да је сасвим јасно да Русија неће стати, то јест одустати од својих циљева
Фараж: Запад би требало да преговара с Путином© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Шокантно је што Запад уопште не помишља да размотри могућност било каквих преговора с Русијом о мирном решавању сукоба у Украјини, сматра британски политичар који је предводио брегзит Најџел Фараж.

"Шокирала ме је апсолутна неспремност на помисао – зар не би требало да постоје преговори. Иако је мировне преговоре помињао и раније, (председник Русије Владимир Путин) сада је то рекао јасно и отворено – договор је могао да се постигне, али га је осујетио (бивши премијер Велике Британије) Борис Џонсон", изјавио је Фараж за Џи-Би њуз, алудирајући на део Путиновог интервјуа америчком новинару Такеру Карлсону.

Додао је да је на основу онога што је речено у поменутом интервјуу сасвим јасно да Русија неће стати, то јест одустати од својих циљева, а важан је податак, како је рекао, што одвајају значајна средства за своју јачање одбране.

Фараж је уједно поздравио замисао да западни новинар разговара с руским лидером.

"Мислим да је ово врло вредно наше пажње јер поред свега што знамо о дешавањима у Украјини, о Путиновим и руским ставовима, сада све видимо много јасније", рекао је Фараж.

Ово није први пут да се Фараж оглашава о дешавањима у Украјини – недавно је изјавио да Путин не би покренуо Специјалну војну операцију у фебруару 2022. да је Доналд Трамп тада био председник САД. А  још 2014. у Европском парламенту је готово пророчки најавио потенцијалне последице НАТО вежби у Украјини и позвао на прекид непотребног провоцирање Русије.

image