Свет

Фараж: Да је Трамп председник САД, не би било рата у Украјини

Политичар који је предводио брегзит уверен је да ће се бивши лидер САД поново наћи у Белој кући
Фараж: Да је Трамп председник САД, не би било рата у УкрајиниGetty © Photo by Jonathan Bachman/Getty Images

Британски политичар Најџел Фараж, човек који је предводио брегзит, сматра да председник Русије Владимир Путин не би покренуо Специјалну војну операцију у Украјини у фебруару 2022. да је Доналд Трамп тада био председник САД.

С тим у вези, коментарисао је европске гласове који заговарају тезу да ће Трамп "дићи НАТО у ваздух", што је по његовом мишљењу потпуна бесмислица.

"Он је желео да чланице НАТО-а плаћају своје обавезе. Не верујем да би Путин покренуо инвазију на Украјину да је Трамп био у Белој кући", прецизирао је Фараж.

Говорећи за "Скај њуз", рекао је да је уверен да ће се Трамп поново наћи у Белој кући, то јест да ће победити на председничким изборима у новембру у САД.

"Мислим да у вези с проблемом с границом, затим криминалом који видите у америчким градовима – Чикаго је у ужасном стању – људи гледају Трампа и кажу: Знате шта? Ово је жилав тип који ће се борити против тога", рекао је Фараж.

Додајући да се не сме потценити ни чињеница да је врло успешно водио спољну политику док је био председник, истакао је да је свет сада много опасније место него што је био раније, што такође Трампу иде наруку.

Иначе, Фараж је подржао обе Трампове претходне кандидатуре за председника САД: често је "отварао" његове скупове 2020. године, али и говорио да би свет био јаче и боље место да је Трамп вођа слободног света, а не само Америке.

image