Свет

Ера харакирија је прошлост: Заменик министра финансија Јапана оптужен за утају пореза поднео оставку

То је трећи случај да је неки званичник поднео оставку на функцију откако је премијер Кишида у септембру реконструисао кабинет
Ера харакирија је прошлост: Заменик министра финансија Јапана оптужен за утају пореза поднео оставкуwww.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda

Заменик јапанског министра финансија Кенџи Канда поднео је оставку након оптужби за утају пореза, задавши нови ударац администрацији јапанског премијера Фумија Кишиде.

Оставка је уследила након медијских извештаја у којима се наводи да Кандина компанија није платила порез. Министар финансија није демантовао те тврдње, већ је потврдио да су власти одузеле земљиште и имовину његове компаније због неплаћања пореза.

Канда је на недавној седници парламента образложио да је постао презаузет државним пословима, те да је обавезе око плаћања пореза препустио другима јер није имао времена да се укључи. 

Опозициони посланик, који је Канду назвао "криминалцем", рекао је да је његов прекршај оставио утисак да људи не морају да плаћају порез.

Ово је трећи случај да је неки званичник поднео оставку на функцију откако је премијер Кишида у септембру реконструисао кабинет. Узастопне оставке покренуле су питања о Кишидином избору чланова кабинета и његовој способности да управља владом.

image