Свет

Велики пад поверења Јапанаца у премијера и владу

Стопа неодобравања јапанске владе порасла је на рекордних 65,4 одсто
Велики пад поверења Јапанаца у премијера и владу© Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool

Стопа подршке кабинету премијера Јапана Фумија Кишиде пала је на 22,3 одсто, најнижи ниво откако се његова странка ЛДП вратила на власт пре више од деценије.

Стопа неодобравања јапанске владе порасла је на рекордних 65,4 одсто, показали су резултати телефонске анкете коју је спровела агенција Кјодо њуз.

Стопа подршке странци ЛДП премијера Кишиде износи 26 одсто, што је значајан пад у односу на подршку од 34,1 одсто у претходном истраживању и најнижи ниво подршке од децембра 2012. године, када је та странка остварила убедљиву победу на општим изборима и освојила власт.

Резултати анкете су такође показали да 75 одсто испитаника сматра да Кишиди недостаје лидерство у решавању скандала о наводном пропусту највеће фракције ЛДП да у извештајима о финансирању политичких партија пријави стотине милиона јена прихода које је остварила.

Укупно 77,2 одсто Јапанаца је скептично да ЛДП има способност да исправи своје грешке, док је 86,8 одсто позвало на увођење оштрије контроле над политичким фондовима (финансирањем политичких странака).

image