Свет

Америчка министарка финансија не одустаје: Буџетска подршка Украјини важнија него икад

Недостатак финансијске подршке могао би негативно да утиче на америчку безбедност и да ослаби позицију Украјине, што би била победа противника САД, оцењује Џенет Јелен
Америчка министарка финансија не одустаје: Буџетска подршка Украјини важнија него икад© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Буџетска подршка Сједињених Држава за Украјину сада је важнија него икада раније, каже амерички министар финансија Џенет Јелен.

"Финансијска помоћ САД је важнија него икад, јер је нераскидиво повезана са успехом Украјине на бојном пољу и помаже у јачању националне безбедности Сједињених Држава", казала је Јелен поводом усвајања закона о додатној помоћи америчког Сената Кијеву.

Према њенима речима, додела додатних средстава Украјини биће "уверење" осталим донаторима Кијева да Сједињене Државе настављају да подржавају ту земљу.

"Међународни партнери, осим Сједињених Држава, покрили су отприлике три четвртине потреба Украјине за спољним финансирањем у 2023. години и наставиће да то чине 2024. године", указала је.

Она је нагласила да би недостатак такве подршке могао негативно да утиче на америчку безбедност и да ослаби позицију Украјине, што би била победа противника САД.

Амерички председник Џозеф Бајден поздравио је у уторак одобрење Сената за предлог закона о помоћи Украјини од више милијарди долара и позвао Представнички дом да реагује исто тако брзо.

Предлог закона, којим се додељује 60 милијарди долара за обнову помоћи Украјини, прошао је последње читање у уторак рано ујутро по вашингтонском времену од стране сенатора који су из документа уклонили контроверзне клаузуле о финансирању безбедности граница и реформи имиграције.

image