Свет

Египат прети Израелу суспензијом споразума из Кемп Дејвида; Бајден захтева безбедност цивила у Рафи

Споразум је окончао непријатељства која су се протезала кроз чак пет ратова, и засад је гарант регионалне стабилности
Египат прети Израелу суспензијом споразума из Кемп Дејвида; Бајден захтева безбедност цивила у Рафи© Belal Khaled/Anadolu via Getty Images

Египат је запретио да ће суспендовати споразуме из Кемп Дејвида са Израелом ако пошаље трупе у Рафу у Појасу Газе, преноси Асошиејтед прес, позивајући се на изјаве египатских званичника.

Претња да ће се суспендовати споразум, који је иначе камен темељац регионалне стабилности у протеклих готов пола века, уследила је након што је премијер Бенјамин Нетанјаху рекао да је слање трупа у Рафу (иначе једини коридор за достављање хуманитарне помоћи), неопходно за победу у рату против Хамаса, који наводно, у том делу Газе има још четири батаљона. 

Споразум из Кемп Дејвида потписан је 1979. године између Египта и Израела, а у њему је посредовао тадашњи амерички председник Џими Картер.

Захваљујући њему, Каиро је повратио Синајско полуострво које је 1967. године окупирала јеврејска држава, а након закључења споразума, стране су успоставиле дипломатске односе након бурне историје у којој су водили чак пет ратова.

Уговор укључује и неколико одредби које регулишу распоређивање снага са обе стране границе.

Председник САД Џозеф Бајден рекао је данас израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу да Израел не треба да настави са војном операцијом у Рафи без плана да осигура безбедност за око милион људи који се тамо налазе, саопштила је Бела кућа.

Бајденов разговор са Нетанијахуом уследио је неколико дана након што је председник САД рекао новинарима да су акције Израела у палестинској енклави Гази "претеране", пренео је Ројтерс.

Позив је, такође, био фокусиран на текуће напоре да се обезбеди ослобађање талаца које је отео Хамас током напада на Израел 7. октобра, саопштила је Бела кућа.

Почетком фебруара, израелски министар одбране Јоав Галан рекао је да ће следећа мета ИДФ-а бити Рафа, град који се на граници Газе и Египта. Тел Авив је до сада избегавао да користи копнене трупе у овом граду како не би сметао египатским властима.

Саудијско министарство спољних послова позвало је на сазивање Савета безбедности УН због могуће операције ИДФ-а у Рафи, која је "последње уточиште за стотине хиљада цивила".

АП наводи да је више од половине становништва Газе побегло је у Рафу где су збијени у шаторским камповима и склоништима под контролом УН у близини границе. 

Хамасова телевизија Ал-Акса цитирала је неименованог званичника Хамаса који је рекао да би свака инвазија на Рафа "разнела" преговоре у којима посредују Сједињене Државе, Египат и Катар у циљу постизања примирја и ослобађања израелских талаца.

"Израелска офанзива на Рафу довела би до неизрециве хуманитарне катастрофе и озбиљних тензија са Египтом", поручио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

image