Свет

Амерички државни тужилац: Бајден мора да буде смењен

Патрик Мориси подсећа потпредседницу Сједињених Држава на 25. амандман, који предвиђа смену лидера САД уколико је овај неспособан да врши дужност, и позива је да га искористи
Амерички државни тужилац: Бајден мора да буде смењен© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Државни тужилац Западне Вирџиније Патрик Мориси позвао је потпредседницу САД Камалу Харис да прогласи америчког лидера Џозефа Бајдена физички неспособним за позицију коју обавља. 

Пошто је у прошлонедељном извештају специјалног саветника америчког Министарства правде Роберта Хура 81-годишњи председник описан као "старији човек са слабим памћењем", Мориси је у писму упућеном Харисовој изнео предлог да се потпредседница позове на 25. амандман и преузме позицију у Белој кући.

Додао је да Хуров извештај јасно осликава председника који није у стању да обавља свој посао, те да његов когнитиван пад брине Американце посебно у ово време када нација иде из кризе у кризу и у земљи и у иностранству.

"Потребан нам је председник који је ментално способан", истакао је државни тужилац, напомињући да је само у последњих неколико месеци Бајден у више наврата мешао светске лидере и политичаре и да делује да тешко говори и о основним питањима. 

Двадесет пети амандман, усвојен 1965. након убиства председника Џона Ф. Кенедија, прецизира радње које следе у случају изненадне смрти или оставке америчког лидера и дозвољава потпредседнику да преузме дужност у Белој кући. Према 4. члану овог амандмана, потпредседнику и кабинету је такође дозвољено да смене председника ако сматрају да је физички неспособан за функцију, али одбија да је напусти. Ова опција никад до сад није коришћена. 

Харисова је претходно у интервјуу за "Волстрит џорнал" изјавила да је "спремна да служи" и да замени Бајдена ако буде потребно, додајући да не мора никога да убеђује да је способна да води државу. Додуше, њену самоувереност не деле и Американци – недавна анкета Ен-Би-Сија показала је да само 28 одсто регистрованих бирача има позитивно мишљење о њој, а 53 одсто негативно.

Реагујући на Хуров извештај, Бајден је инсистирао да нема потребе за бригом због његовог менталног и физичког здравља. "Ја сам старији човек и знам шта радим", инсистирао је председник САД на конференцији за новинаре током које је потом помешао египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија с лидером Мексика

Старост председника постала је главна брига гласача уочи овогодишњих председничких избора. Према анкети "Еј-Би-Си њуза" и компаније за истраживање јавног мњења "Ипсос", чак 86 одсто Американаца верује да је Бајден престар да би служио још један мандат.

image