Свет

Карлсон упоредио Путина и Бајдена: Тужан сам, наш председник није при здравој памети

Такер Карлсон поручио да је веома наивно очекивати да би Крим могао да буде део Украјине, али да је Владимир Путин спреман за разговоре и компромис
Карлсон упоредио Путина и Бајдена: Тужан сам, наш председник није при здравој памети© Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

"Када би у питању био бокс меч, лекари би га отказали", рекао је данас амерички новинар Такер Карлсон, упоређујући председника Русије Владимира Путина, са којим је недавно разговарао, и председника САД Џозефа Бајдена. 

"Тугујем кад видим да је (амерички) председник полудео. И да у мојој земљи сматрају да је веома непристојно причати о томе. Ово није политичко запажање, ово је чињеница. Највећи утисак на мене, током осам дана колико сам провео у Москви, није оставио само лидер те земље, који је, наравно, импресивна личност, већ то што је (Русија) највећа територија на свету, и веома је разнолика, језички, културно, верски. Тешко је управљати оваквом државом 24 године, свиђало се то вама или не. Неспособан човек то не би могао, а он (Путин) је веома способан и ви то знате", рекао је Карлсон на Самиту председника влада у Уједињеним Арапским Емиратима.

Он је даље навео да је, осим америчког председника Џозефа Бајдена, некомпетентна и цела америчка администрација.

Нагласио је да сматра да је Путин спреман за компромис када је реч о Украјини и додао да је посао лидера земаља да проналазе компромис: 

"То је оно што се назива дипломатијом. Путин жели да изађе из овог рата".

Ипак, указао је да је врло наивно мислити да би Крим могао да постане поново део Украјине.

"Уколико мислите да Украјина може да добије Крим, као што тврде америчке власти, онда сте дете и немате појма о томе шта се дешава и шта је реално", објаснио је.

Није истина оно што тврде амерички политичари - да председник Русије Владимир Путин има план да заузме Пољску, будући да "тамо нема ничега што би Путину било потребно", прокоментарисао је даље Карлсон.

"Ја не браним Путина, нисам његов фан. Ја сам Американац, али нема никаквих доказа да је Путин заинтересован да прошири границе Русије", изјавио је.

Уједно, новинар је указао и на снагу руске економије. Како каже, индустријски потенцијал Русије знатно је озбиљнији него што то мисле у САД. Земља, коју називају бензинском пумпом, алудирајући на то да су енергенти једино оно што има, заправо, производи и нуклеарно оружје, ракете, артиљеријске гранате...

Кратко је прокоментарисао и Москву, рекавши да овај град оставио веома леп утисак на њега.

"Шокирао сам се да је Москва, у којој никада раније нисам био, највећи град у Европи са 13 милиона људи. Много је лепша од било ког града у мојој земљи. Нисам имао појма о томе. Много је чистије, безбедније и естетски пријатније. Архитектура, храна и услуге су боље него у било ком граду у САД".

Говорећи о самом интервјуу са Путином, открио је да је имао жељу да то уради не само да би сазнао Путиново право мишљење о актуелним питањима, већ и јер су му у САД покушали да забране да то уради. Додао је да је шокиран и љут због тога што у Америци раде против својих грађана. 

"Када сам сазнао да се то дешава (да покушавају да му забране интервју са Путином), и потврдио да се то дешава, а они признали да су то радили, тада сам био апсолутно решен да урадим овај интервју. Не само зато што желим да знам какав је Владимир Путин и шта мисли о сукобу (у Украјини) који мења свет и наноси страшну штету економији моје земље, већ и зато што су ми рекли да из неког разлога не могу да (одрадим интервју). Помислио сам да то не би требало тако да буде. Желим да живим у слободној земљи, у каквој сам се родио", прокоментарисао је Карлсон. 

image