Свет

Вучић у Минхену: Разговори са Камероном, Фон дер Лајен и Ханом (ВИДЕО)

Председник Србије у том немачком граду борави поводом одржавања 60. Минхенске безбедносне конференције
Вучић у Минхену: Разговори са Камероном, Фон дер Лајен и Ханом (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном у Минхену, где се данас одржава 60. Минхенска безбедносна конференција.

Вучић је саопштио да је са Камероном имао добар и веома користан разговор, као и да су том приликом разменили мишљења о свим важним актуелним изазовима спољне и безбедносне политике, као и о ситуацији у региону Западног Балкана.

"Говорећи о плановима Србије за раст у наредним годинама, као и о организацији сајма Експо 2027, посебно сам нагласио значај економске сарадње, инвестиција и трговинских односа између наше земље и Уједињеног Краљевства", казао је председник Србије.

Вучић је у Минхену разговарао и са европским комесаром за буџетска питања Јоханесом Ханом, а како је рекао, у питању је "одличан састанак са познаваоцем наших регионалних прилика, који је био сведок бројних изазова на дугом путу напретка Србије и земаља Западног Балкана ка чланству у Европској унији за које се свесрдно залагао".

"Разговарали смо о агенди раста ЕУ за Западни Балкан, као плану који је намењен економском расту региона, убрзању реформи и улагању које може у знатној мери да унапреди процес проширења и наше чланство у Европској унији, посебно имајући у виду досадашње инвестиције ЕУ у Србији, као и велике планове развоја на којима већ радимо, а у којима видимо и значајно учешће Европске уније, као једног од крунских економских партнера Србије", истакао је председник Србије.

Вучић се током посете Минхену састао и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

"Са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен сам накратко разговарао о важним регионалним и светским темама по питању безбедности и спољне политике. Још једном сам поновио чврсту опредељеност Србије за наставак и убрзање свог европског пута", написао је Вучић на Инстаграму.

Он ће се првог дана Конференције састати и са председницом Европске банке за обнову и развој Одил Франсоа Рено Басо, као и са Петером Бајером, чланом Одбора за спољну политику Бундестага и известиоцем за КиМ у радној групи Уније ЦДУ/ЦСУ за Западни Балкан.

Приштински медиј на албанском језику "Репортери" јавља да ће шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ засебно одржати састанке са председником Србије и Аљбином Куртијем, те да трилатерални састанак није планиран. 

image