Свет

Немачка на дну лествице: Ни сваки други грађанин нема своју кућу

Проценат власништва такође зависи од региона и најнижи је у великим градовима попут Берлина, Хамбурга, Минхена и Франкфурта, а највиши у региону Баден-Виртемберг и Доња Саксонија
Немачка на дну лествице: Ни сваки други грађанин нема своју кућуGetty © Christian Charisius

Око 47 одсто немачких грађана живи у властитој некретнини, док осталих 53 одсто изнајмљује стамбени простор, показују подаци Европског статистичког завода "Еуростат" за 2022. годину, који су објављени данас.

То ставља Немачку на дно европске листе процента власника станова, са изузетком Швајцарске, док највећи проценат становништва, око 90 одсто, поседује сопствене некретнине у Румунији, Црној Гори, Хрватској, Словачкој и Мађарској, пише "Дојче веле".

Више им се исплати да буду подстанари

Мајкл Фојгтлендер из Немачког економског института каже да је у тој земљи релативно лако изнајмити породичну кућу или станове различитих величина, као и да је законска заштита подстанара на високом нивоу.

С друге стране, истиче да су због строгих грађевинских прописа трошкови изградње некретнине релативно високи, а то важи и за додатне трошкове при куповини некретнине, попут пореза на промет, који сада износи чак 6,5 посто.

Проценат власништва такође зависи од региона и најнижи је у великим градовима попут Берлина, Хамбурга, Минхена и Франкфурта, а највиши у региону Баден-Виртемберг и Доња Саксонија.

image