Свет

"Ен-Би-Си": САД хаковале ирански брод у Црвеном мору

Брод је наводно прикупљао обавештајне податке и слао их Хутима, тврде неименовани амерички званичници
"Ен-Би-Си": САД хаковале ирански брод у Црвеном моруwww.globallookpress.com © Iranian Army/Keystone Press Agency

САД су пре више од недељу дана извеле сајбер напад на ирански ратни брод у Црвеном мору, известио је "Ен-Би-Си", позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Операција је била део одговора администрације америчког председника Џозефа Бајдена након напада дроном на америчку базу у Јордану крајем јануара, у којем су три америчка војника погинула, а 40 рањено, наводи амерички медиј. Одмазда Вашингтона је такође укључивала ваздушне нападе у Ираку и Сирији против, како је речено, милиција које подржава Иран.

Један од извора идентификовао је хаковани ирански ратни брод као "МВ Бешад".

Према веб страници "Поморски саобраћај", брод је од јануара боравио при обали Џибутија на Афричком рогу. Сајбер напад је имао за циљ онеспособи "МВ Бешад" за прикупљање информације о кретању бродова у Црвеном мору и проследи их Хутима у Јемену, тврди званичник.

Од средине октобра, Хути су лансирали више дронова и пројектила на бродове који су пловили ка Израелу у Црвеном мору и Аденском заливу, што је пореметило саобраћај дуж једне од кључних светских бродских рута.

Група је саопштила да делује као подршка Палестинцима и да ће наставити нападе док Израел не заустави своју војну операцију у Гази. Хути настављају да гађају бродове у тој области упркос ваздушним нападима САД и Велике Британије на њихове објекте, који су почели прошлог месеца.

Изасланик Ирана при УН Амир Сеид Иравани је прошле недеље демантовао тврдње да је "МВ Бешад" прикупљао обавештајне податке за Хуте, истакавши да је брод размештен у Црвеном мору у борби против пиратерије.

На питање да ли је Техеран снабдевао Хуте оружјем, Иравани је оштро демантовао, напоменувши да јеменски борци "имају своје оружје" и да сами одлучују како да га користе.

"Ми их не усмеравамо. Ми њима не командујемо. Имамо заједничке консултације једни са другима", додао је дипломата.

image