Свет

Ко о чему, ФБИ о "кинеској претњи": Ласерски смо фокусирани на акције Пекинга

Кристофер Реј каже да су хакерске операције Пекинга достигле врхунац
Ко о чему, ФБИ о "кинеској претњи": Ласерски смо фокусирани на акције ПекингаGetty © Anthony Kwan / Stringer

ФБИ је "ласерски фокусиран" на покушаје Кине да убаци злонамерни софтверски код у рачунарске мреже и тако угрози америчку инфраструктуру, тврди директор обавештајне агенције Кристофер Реј.

Реј је рекао да су САД недавно растуриле кинеску хакерску мрежу познату као "Волт тајфун" која је циљала америчку инфраструктуру, укључујући електричну мрежу и водоснабдевање, и друге мете широм света.

"Ласерски смо фокусирани на ово као на стварну претњу и радимо са много партнера како бисмо је идентификовали, предвидели и пореметили", рекао је Реј, "Озбиљан сам и јасан о томе против чега се боримо... Морамо да будемо на опрезу".

Реј је рекао да је "Волт тајфун" само врх леденог брега и један од многих таквих напора кинеске владе.

САД, каже он, већ годинама прате кинеске операције које су сада достигле врхунац. Према његовим речима, Кина све више убацује "офанзивно оружје у америчку кључну инфраструктуру спремно да нападне кад год Пекинг одлучи да је прави тренутак".

ФБИ и друге западне обавештајне агенције већ годинама Пекинг оптужују за наводне покушаје шпијунаже и крађе интелектуалне имовине.

Неки обавештајни стручњаци упозоравају да Кина све више користи Европу за шпијунажу, јер њене безбедносне службе имају много мање ресурса од САД.

Упитан да ли европске земље повећавају ресурсе посвећене сузбијању кинеске шпијунаже, Реј је рекао: "Укратко, да".

image