Свет

Фински премијер: Нећемо угостити америчко нуклеарно оружје на својој територији

Нуклеарно оружје, које је већ распоређено у другим земљама, довољно је да осигура безбедност НАТО-а, оцењује Петери Орпо
Фински премијер: Нећемо угостити америчко нуклеарно оружје на својој територијиGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Финске власти не виде потребу да на својој територији угосте амерички нуклеарни арсенал, изјавио је фински премијер Петери Орпо у интервјуу за пољски лист "Речпосполита".

"Позиционирање америчког нуклеарног оружја у Финској није неопходно, пошто је за сигурност НАТО-а довољно нуклеарно оружје које је већ распоређено у неколико земаља Aлијансе. Ипак, пажљиво се припремамо да учествујемо у обуздавању потенцијалних претњи Алијанси коришћењем конвенционалног наоружања", казао је Орпо.

Он је додао да Финска тренутно не види претњу од "напада Русије", али верује да је земља спремна за потенцијални сукоб. 

"Не очекујемо тренутно напад Русије. Међутим, финске оружане снаге су добро припремљене за потенцијални сукоб, са резервом од 800.000 људи. С тим у вези, препоручио бих руководству европских земаља да следе наш пример и уведу регрутацију", напоменуо је.

Шеф финске владе је, одговарајући на питање новинара о јачању границе са Руском Федерацијом, рекао да ће Хелсинки размотрити повлачење из Отавске конвенције о забрани противпешадијских мина, ако се промени безбедносна ситуација.

Ипак, како је нагласио, безбедност Финске не зависи од постављања мина на границама са Руском Федерацијом, напоменувши да ће Сједињене Државе "у сваком случају притећи у помоћ Европи".

image