Свет

Пекинг о санкцијама ЕУ за кинеске фирме: Предузећемо мере

Кинеске и руске компаније "спроводе нормалну размену и сарадњу на које не утиче нико са стране, нити би требало да буду ометане или да буду под утицајем трећих страна", саопштило је кинеско министарство спољних послова
Пекинг о санкцијама ЕУ за кинеске фирме: Предузећемо мере© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Пекинг одбацује "незаконите санкције" и браниће интересе својих компанија, саопштило је кинеско министарство спољних послова после извештаја да би ЕУ могла да стави на црну листу неке од кинеских фирми јер наводно помажу Русији да заобилази ограничења Уније.

ЕУ планира да уведе ограничења за три кинеска предузећа и једну индијску компанију у оквиру своје 13. рунде санкција Русији, објавио је у понедељак "Фајненшел тајмс".

Брисел верује да ове фирме помажу Москви да заобиђе постојећа ограничења, посебно кроз набавку електронских компоненти које могу да се користе и за беспилотне летелице и друге системе наоружања. Ако план одобре земље чланице, први пут ће ЕУ санкционисати компаније из континенталне Кине и Индије, иначе, два кључна трговинска партнера блока.

"Свесни смо релевантних извештаја. Кина се одлучно противи незаконитим санкцијама или 'дугоручној јурисдикцији' против Кине због сарадње између Кине и Русије", наводи се у саопштењу кинеског министарства спољних послова.

Кинеске и руске компаније "спроводе нормалну размену и сарадњу на које не утиче нико са стране, нити би требало да буду ометане или да буду под утицајем трећих страна", саопштило је министарство.

Пекинг ће "предузети неопходне мере да одлучно заштити легитимна права и интересе кинеских предузећа".

Индијски лист "Економик тајмс" тврди да влада у Њу Делхију такође проучава извештаје да би се једна индијска фирма могла да се суочи са санкцијама због послова са Русијом.

Индијске власти би могле да затраже од високих званичника ЕУ да разјасне ситуацију током својих састанака у оквиру дијалога о геополитици и економији, који ће се одржати у Њу Делхију следеће недеље, наводи лист.

Извор листа је рекао да је "занимљиво" што се извештај појавио уочи догађаја високог профила у индијској престоници.

Од покретања Специјалне руске војне операције у фебруару 2022, и Кина и Индија су доследно позивале на мирно решавање кризе. Пекинг и Њу Делхи су се одупрли притиску Запада да се придруже санкцијама Москви, и уместо тога су појачали економску сарадњу са Русијом, постајући главне дестинације за руску нафту.

Подаци кинеске царине показују да је трговински промет између две земље у протеклој години порастао за 26,6 одсто, достигавши рекордних 240 милијарди долара. Обим продаје између Русије и Индије у првих десет месеци 2023. износио је скоро 55 милијарди долара, према речима руског амбасадора у Њу Делхију, што је повећање од 41% у поређењу са 2022.

image