Свет

Кијев признао: Није било руских снајпериста на Мајдану

Између 18. и 20. фебруара 2014. године у центру Кијева је страдало око сто људи за шта је досад окривљавана Руска Федерација
Кијев признао: Није било руских снајпериста на МајдануGetty © Photo by Carsten Koall/Getty Images

На украјинске демонстранте који су убијени у центру Кијева 2014. године пуцали су домаћи чувари реда и мира, а не руски снајперисти, открила је истрага државног тужиоца Алексеја Донског.

"Ако неко жели да верује да су на Мајдану били руски снајперисти, руски полицајци, то није случај", рекао је Донски, а пренела агенција Интерфакс-Украјина.

Питање је, међутим, да ли су снајперску ватру и по демонстрантима, и по припадницима снага безбедности отворили "домаћи чувари реда и мира".

Званична верзија Кијева и Колективног запада, да су за убиство цивила и полицајаца одговорни снајперисти из распуштене специјалне јединице "Беркут", односно да их је ангажовао свргнути председник Виктор Јанукович, брзо се показала као неодржива.

Видео-снимци показивали су да се на присталице опозиције пуцало и са зграда које су биле под контролом опозиције, новинари су дошли до пресретнутог разговора снајпериста "Беркута" који се питају ко пуца на људе, а на крају је процурио и телефонски разговор естонског министра спољних послова Урмаса Паета и шефице дипломатије ЕУ Кетрин Ештон који спомињу да је убиствима дириговала нова коалиција у Украјини.

image