Свет

Индонезија: Више од 70 волонтера умрло бројећи гласове, четири хиљаде се разболело

Право гласа на изборима за председника и потпредседника државе, посланике у националној скупштини и у локалним управама имало је више од 200 милиона грађана Индонезије
Индонезија: Више од 70 волонтера умрло бројећи гласове, четири хиљаде се разболело© Tanjug/AP Photo/Slamet Riyadi

Више од 70 волонтера на изборима у Индонезији преминуло је због исцрпљености током рада на пребројавању и дистрибуцији гласова, саопштиле су власти. Председник изборне комисије каже да се скоро 4.000 људи разболело због умора.

Власти Индонезије саопштиле су да је 71 волонтер преминуо због исцрпљености током рада на изборима који су прошле недеље одржани у тој земљи, пише "Блумберг".

Председник Изборне комисије Хасим Асјари рекао је да се још око 4.000 људи разболело због умора током избора 14. фебруара.

Велики број смртних случајева забележен је и на овим изборима упркос мерама владе, која је увела старосну границу за волонтере и наредила додатне здравствене прегледе, пошто је за време претходних избора 2019. године преминуло више од 500 ангажованих у изборним активностима.

Бирачко право има 200 милиона људи, даноноћни рад на бројању гласова

Прошлонедељни избори су трајали шест сати, а на бирачким местима је било ангажовано скоро пет милиона волонтера.

Право гласа на изборима за председника и потпредседника државе, посланике у националној скупштини и у локалним управама имало је више од 200 милиона грађана Индонезије.

Изборни процес у тој земљи предвиђа даноноћни рад на дистрибуцији и пребројавању гласачких листића, што може да траје и 12 сати после затварања бирачких места.

Министар обране Индонезије Прабово Субијанто је прогласио победу на основу незваничних резултата са више од 50 одсто гласова колико је, како се наводи добио у првом кругу, али коначни резултати биће објављени до 20. марта.

image
VV inauguration
banner