Магазин

Старија од египатских: Најстарија пирамида на свету пронађена у Индонезији

Чувене египатске пирамиде старе су око 4.600 година, древни мегалитички комплекс Гобекли-Тепе - 11.000, док је пирамида у Индонезији која је недавно откривена највероватније стара између 16 и 27 хиљада година!
Старија од египатских: Најстарија пирамида на свету пронађена у Индонезији© Youtube / Universe Inside You

Недавно откривена пирамида на тлу Индонезије потенцијално би могла бити најстарија пирамида на свету. Археолози сматрају да је она саграђена још за време последњег глацијалног периода, а испитивања која су се вршила у периоду од четири године показала су да се она градила у неколико етапа, преноси Сајенс алерт.

Планина просветљења је свето место на острву Западна Јава

Потенцијално најстарија пирамида на свету смештена је на острву Западна Јава, на обронцима неактивног вулкана, а ово место се већ столећима сматра светим местом међу локалним становништвом. За грађевину невероватних габарита мештани имају и посебан назив, "пунден берундак", што у преводу са индонежанског језика значи степенаста пирамида.

Од момента открића, археолози су спровели низ испитивања грађевине Гунунг Паданг (у преводу Планина просветљења), а подаци које су добили сугеришу да је у питању највероватније најстарија ручно саграђена пирамидална конструкција на свету.

Пирамида је стара између 16 и 27 хиљада година, а градила се у неколико етапа

Радиоугљенично датирање је показало да су пирамиду почели да граде још за време трајања последњег глацијалног доба, у периоду између 16 и 27 хиљада година уназад - поређења ради, најстарији мегалитички комплекс Гобекли-Тепе је стар око 11 хиљада година, док су пирамиде у Гизи старе "само" 4.600 година.

Коришћењем више различитих метода испитивања тла научници су дошли до закључка и да је изградња пирамиде извођена у неколико етапа. Најстарији, доњи део пирамиде налази се на дубини од 30 метара испод земље, а овај "темељ" датира из периода 25 до 14 хиљада година уназад. Међутим, након што је он саграђен радови су обустављени на неколико миленијума.

Изградња је настављена тек 7900. године пре наше ере, и трајала је све до 6.100 године пре наше ере. Тада је основа пирамиде проширена и додати су насипи и камене колоне. Током тог проширења чини се да су грађевинари закопали или градили преко старијих делова локалитета.

Последњи радови на изградњи пирамиде вршени су у периоду између двехиљадите и хиљаду стоте године пре наше ере, када је додат горњи (и последњи) слој земље и израђене камене терасе које су карактеристичне за крајолик - управо ови делови су видљиви и данас.

"Градитељи друге и треће фазе Гунунг Паданга имали су изузетне архитектонске способности, које нису у складу са традиционалним ловачко-сакупљачким културама тог времена", објаснили су истраживачи.

Оно што је још занимљивије од саме старости пирамиде јесте чињеница да она није у потпуности испуњена земљом и каменом, већ се у њој налазе и бројни пролази и просторије. Неке од њих су дуге и до 15 метара, а високе око 10.

image
VV inauguration
banner