Свет

Суд Алабаме: И замрзнути ембрион је дете

Одлука ће, многи верују, потпуно променити, односно угрозити досадашње праксе лечења неплодности
Суд Алабаме: И замрзнути ембрион је дете© Sandy Huffaker/Getty Images

Врховни суд Алабаме пресудио је да се замрзнути ембриони могу сматрати децом, што је, како Асошиејтед прес пише, одлука која би могла имати велике импликације на процес лечења неплодности.

Одлука је донета у процесу који су покренула три пара којима су у клиници за неплодност несрећним случајем уништени смрзнути ембриони.

Судије су, наиме, пресудиле да се државни закон из 1872. који дозвољава родитељима да туже због смрти малолетног детета "односи се на сву нерођену децу, без обзира на њихову локацију".

"Нерођена деца су деца, и то без изузетка на основу развојне фазе, физичке локације или било које друге пратеће карактеристике", објаснио је у пресуди судија Џеј Мичел.

Мичел је додао да је суд и раније пресудио да су фетуси убијени током трудноће у Алабами обухваћени Законом о противправној смрти малолетника и да ништа не искључује "ванматеричну децу из обухвата овог закона".

Одлука је донела навалу упозорења о потенцијалном утицају на лечење неплодности и замрзавање ембриона.

"Ова пресуда каже да је оплођено јаје, које је скуп ћелија, сада особа. То заиста доводи у питање праксу вантелесне оплодње", каже извршна директорка Националне асоцијације за неплодност Барбара Колура, која ову одлуку назива "застрашујућим развојем догађаја за једну од шест особа погођених неплодношћу".

Др Паула Амато, председница Америчког друштва за репродуктивну медицину, рекла је да одлука да се замрзнуто оплођено јаје третира као правни еквивалент детета или фетуса у трудноћи може ограничити доступност модерне здравствене заштите.

"Инсистирањем да су ови веома различити биолошки ентитети правно еквивалентни, народу Алабаме ће онемогућити најбољу и најсавременију бригу о плодности. Ниједан здравствени радник неће бити спреман да пружи третмане ако ти третмани могу довести до грађанских или кривичних тужби", рекао је Амато.

Група против абортуса поздравила је, међутим, ову одлуку.

"Свака особа, од најмањег ембриона до старог човека који се ближи крају свог живота, има непроцењиву вредност која заслужује и гарантовану правну заштиту", рекла је једна од активисткиња.

image
VV inauguration
banner