Свет

Заборавна Урсула: Говорила шта јој је обележило мандат, Брегзит потиснула из сећања

Још увек актуелна председница Европске комисије опет је "заборавила" да у догађаје који су обележили њен мандат уброји и одлазак Велике Британије из ЕУ
Заборавна Урсула: Говорила шта јој је обележило мандат, Брегзит потиснула из сећања© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен говорила је новинарима у Бриселу шта је обележило њен мандат на тој функцији, али се међу догађајима није нашао излазак Велике Британије из Европске уније.

Као главне догађаје који су обележили њено управљање Европском комисијом од 2019. до данас, Фон дер Лајенова је навела пандемију коронавируса и сукоб у Украјини.

"Заправо је почело са Брегзитом, ја то стално заборављам. Али то је било у првом месецу мог мандата", рекла је Фон дер Лајенова напослетку.

Ово није први пут да шефица Европске комисије "заборави" на Брегзит, исто је учинила о у свом годишњем говору пред Европским парламентом прошле године.

Фон дер Лајенова кандидовала се ове недеље за нови мандат од пет година на челу извршне власти у ЕУ. Како пише "Политико", она је фаворит за ову функцију.

Европски избори биће одржани у јуну, а одлука о шефу Европске комисије биће донета договором 27 лидера, али на основу резултата избора.

Европска народна партија саопштила је да ће Фон дер Лајен бити њихов једини кандидат, што значи да ће добити подршку на партијском конгреу у Букурешту који ће бити одржан почетком марта.

image
VV inauguration
banner