Свет

Столтенбергова логика: НАТО исцрпео залихе муниције, ипак смо јачи од Русије

Генерални секретар НАТО-а је признао да је руско-украјински сукоб оголио очигледне проблеме у Алијанси
Столтенбергова логика: НАТО исцрпео залихе муниције, ипак смо јачи од Русијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Hoermann / SVEN SIMO

Шеф НАТО Јенс Столтенберг признао је да у Алијанси постоји проблем са војним залихама, али је, тврди он, Северноатлантски савез јачи од Русије.

"НАТО је највећа војна сила у свету, Алијанса представља половину светске војне силе и у војном погледу јачи смо од Русије", рекао је Столтенберг на Минхенској безбедносној конференцији.

Столтенберг је признао да је руско-украјински сукоб оголио очигледне проблеме у Алијанси - за подршку борбених дејстава потребни су резервни делови, муниција и одржавање.

"Од почетка рата у Украјини ми смо истрошили залихе, сада су оне недовољне. Због тога хитно појачавамо производњу", рекао је он.

Подсетимо, пре два дана у Бриселу је одржан састанак министара одбране НАТО на којем је једна од приоритетних тема била већа производња муниције која ће се слати Украјини, а друга попуњавање залиха држава чланица.

Уочи састанка Столтенберг је рекао да ће ове године 18 држава од 31, колико их има у НАТО; трошити на одбрану више од два одсто БДП-а.

На самиту Алијансе у Велсу 2014. године утврђена је обавеза да у наредних десет година свака чланица подигне своје војне расходе до два одсто БДП.

Коментаришући закон о допунским финансијама који је предложио председник САД Џозеф Бајден, а који Представнички дом и даље није усвојио након много недеља расправе, Столтенберг је оценио да је он од "виталног" значаја за Алијансу и Кијев.

"Ипак, није на мени да дајем савете о томе како да се усвоји закон у америчком Конгресу, али оно што могу да кажем јесте да је од виталног значаја да се САД одлуче за пакет помоћи за Украјину, јер нам је та помоћ потребна", напоменуо је Столтенберг.

image