Свет

Еуропол: Разбијена једна од највећих организација за кријумчарење миграната

Ухапшени су вођа групе и њена четири главна организатора, као и још других 14 људи
Еуропол: Разбијена једна од највећих организација за кријумчарење мигранатаGetty © Johannes Simon/Getty Images

Једна од највећих кријумчарских организација у Европи је разбијена, а 19 људи, укључујући и вођу и четири главна организатора кријумчарења, ухапшено је у Немачкој, саопштио је данас Еуропол.

Хапшења су извршена у сарадњи са немачком, француском и белгијском полицијом, преноси Ројтерс.

"Истрага се фокусирала на ирачко-курдску мрежу осумњичену за шверц блискоисточних и источноафричких мигранта из Француске у Велику Британију уз коришћење чамаца на надувавање ниског квалитета", саопштила је агенција за спровођење закона ЕУ.

Осумњичени за истрагу, покренуту крајем 2022, организовали су куповину, складиштење и транспорт чамаца на надувавање, углавном кинеског порекла, које су касније користили да прокријумчаре мигранте са плажа у близини француског града Кале до обала Британије.

У просеку, чланови ове организације би у чамцима за максимално 10 путника превезли 50 миграната, наплаћујући између 1.000 и 3.000 евра по особи, саопштио је Еуропол.

Белгијско савезно тужилаштво саопштило је у засебној изјави да је Талас, оперативна група која стоји иза хапшења, претресла 28 локација у Немачкој и запленила 24 чамца на надувавање, велике количине наутичке опреме, 60 електронских уређаја, оружја и неколико хиљада евра у готовини.

Око 900 немачких полицајаца је учествовало у операцији, додато је у саопштењу.
Раније овог месеца, гранична агенција ЕУ Фронтекс саопштила је да је илегална имиграција у блок из западне Африке порасла више од 10 пута.

Фронтекс је истакао да очекује да ће укупан број долазака додатно порасти 2024. и да је потпуно заустављање кретања људи немогуће.

image