Свет

Бивши генерал Бундесвера: Престаните да трошите новац на бесмислени сукоб

Ронхоф наводи да је у Украјини забрањено 11 опозиционих партија, политичка самоубиства су постала свакодневница, у медијима није дозвољена критика украјинске државе, као и да постоји висок ниво корупције
Бивши генерал Бундесвера: Престаните да трошите новац на бесмислени сукобGetty © Morris MacMatzen

Бивши генерал Бундесвера Герд Шулце-Ронхоф више од годину дана узалуд покушава да утиче на Савезну владу да одустане од погрешног пута испоручивања војне помоћи Кијеву и ескалације сукоба са Русијом, и да уместо тога покрене политику која ће довести до мира у Украјини.

Поводом овог питања, пензионисани генерал немачке војске се у више наврата обраћао немачким политичарима и посланицима, преко партијских линија, писмима, апелима и конкретним сугестијама, ослањајући се на своју стручност и војну компетенцију.

Нажалост, нико од њих га није саслушао, а Ронхоф је имао идентична искуства као и многе његове колеге које су напустиле службу или су и даље активни официри Бундесвера, због чега морају бити уздржани у својим критикама.

Због тога је Ронхоф написао још једно писмо, овога пута отворено, намењено читавој јавности у ком се осврће на Специјалну војну операцију у Украјини и политику Немачке везане за овај сукоб.

Бивши генерал оптужује "три краља" - канцелара Олафа Шолца, министра финансија Кристијана Линднера и министра за економију и климатске мере Роберта Хабека - да су кад су били млађи одбијали служење војног рока ради заштите "немачке слободе и демократије", док данас троше више од 10 милијарди евра да продуже "бесмислени рат" и заштите "слободу, демократију и западне вредности у страној држави која није ни демократска нити поштује западне вредности".

Ронхоф даље наводи да је у Украјини забрањено 11 опозиционих партија, политичка самоубиства су постала свакодневница, у медијима није дозвољена критика украјинске државе, као и да постоји висок ниво корупције.

Стога он поручује и позива три човека која су искористила "приговор савести", да остану верни свом некадашњем "мировном менталитету" и да у Бундестагу и Савезној влади почну са радом на што бржем окончању сукоба у Украјини и одустану од нереалних идеја о "украјинској победи".

Бивши генерал Бундесвера је оценио и да је добар део немачког народа незадовољан јер није обавештен о позадини сукоба у Украјини због ког Немачка сваке године улаже 10 до 15 милијарди евра у "бесмислени рат и смрт десетине хиљада Руса и Украјинаца", док су њихови буџети све мањи и мањи.

Према његовом мишљењу, већину немачких политичара првенствено занима победа Украјинаца и пораз Руса, а тек после тога мир. Стога Ронхоф сматра, да ако немачка влада допринесе ескалацији сукоба у који ће бити увучена и Немачка, народ мора подсетити владу на њену прву дужност - заштиту сопствене државе и народа.

image