Свет

Пензионисани генерал Бундесвера упозорава: Сукоб у Украјини може прерасти у нуклеарни рат

Бивши генерал сматра да "рат у Украјини не може добити ни једна од страна, осим ако не дође до даље ескалације и трећег светског рата"
Пензионисани генерал Бундесвера упозорава: Сукоб у Украјини може прерасти у нуклеарни ратGetty © Sebastian Gollnow/picture alliance

Бивши генерал Бундесвера Герд Шулце-Ронхоф је средином фебруара написао отворено писмо упућено свим политичарима и јавности у Немачкој, у коме је изразио своје незадовољство због политике коју немачка влада води по питању сукоба у Украјини.

Уз ово отворено, Ронхоф је објавио и још једно кружно писмо које је претходно, на Бадње вече по грегоријанском календару 2023. године, послао свим партијским лидерима, секретарима и вођама посланичких група у Бундестагу, као и шефовима влада савезних држава како би они позвали савезну владу да посредује у склапању мира између сукобљених страна.

Према његовим речима, ово кружно писмо написао је због тога што су и немачки канцелар Олаф Шолц и шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Немачке Ролф Мутензих игнорисали његов предлог везан за сукоб у Украјини "који бесни већ скоро две године и не назире му се крај".

Бивши генерал сматра да "рат у Украјини не може добити ни једна од страна, осим ако не дође до даље ескалације и трећег светског рата". Стога наводи да НАТО и ЕУ, а са њима и Немачка само свесно подржавају и помажу "војни банкрот Украјине и наставак масовног страдања и разарања у зони сукоба".

Ронхоф даље објашњава да постоји осам, тј. девет потенцијалних сценарија, лоших по читаву Европу, који ће у најбољу руку довести до примирја, односно замрзнутог конфликта.

"Због тога тренутна политика НАТО, ЕУ и Немачке према сукобу у Украјини води само у ћорсокак", сматра он.

Девет могућих сценарија 

Према првом и мишљењу многих других стручњака, Русија ће победити и преузети контролу над Украјином. Ово би сматра Ронхоф довело до новог Хладног рата између РФ и колективног Запада.

Уколико пак Кијев успе да превагне, што је мало вероватно, бивши генерал Бундесвера наводи да ће осам милиона Руса у Украјини бити суочено са прогоном и суровим казнама, што је најавио и сам Зеленски.

Даље, Ронхоф наводи и могућност остваривања "пат позиције" на фронту, које би могло довести до "корејског решења", тачније до настанка потенцијалног жаришта на европском континенту.

Четврти сценарио подразумева "бесконачни наставак рата без престанка или победе, што би довело до смрти и сакаћења на стотине хиљада Руса и Украјинаца". У том случају ће се наставити уништавање Украјине, док ће Немачка наставити да шаље новац и наоружање.

Чак и да дође до преговора према петом сценарију, због досадашњих предуслова и заоштравања позиција сукобљених страна, али и мешања НАТО и ЕУ, проћи ће месеци, ако не и године док се не постигне мировни споразум. Ипак, Ронхов сматра да због постављених преговарачких услова, до преговора неће ни доћи.

Са друге стране, у шестом сценарију, бивши немачки генерал сматра да ако дође до прекида ватре, постоји могућност помирења интереса Русије и Украјине, али да он не види знакове који указују на спремност за помирење, ни код сукобљених страна, ни код НАТО, ЕУ и Немачке.

По Немачку би изузетно лош био сценарио у ком САД престају са пружањем подршке Украјини након предстојећих председничких избора, што би од Берлина начинило главног финансијера Кијева. Ово ће само довести до "тињања рата" и даљег увлачења Немачке у "украјинску дужничко ропство".

Два најгора сценарија по Немачку, а вероватно Европу и САД које предвиђа Ронхоф тичу се директног мешања колективног Запада у сукоб на простору Украјине. Према једном, Украјина ће се наћи пред неминовним поразом због ког ће се НАТО умешати у сукоб.

Други је представља наставак првог, и подразумева да ће због директне интервенције НАТО снага Русија доћи до "граница својих одбрамбених способности и употребити тактичко нуклеарно наоружање у Европи". Ронхоф сматра да Русија неће употребити стратешко нуклеарно наоружање против САД, већ да ће се овај "нуклеарни рат" водити искључиво у Европи.

Бивши генерал наводи и да ће главне мете руског тактичког нуклеарног наоружања бити амерички командни центри из којих се врши испорука и контролна средстава намењених Украјини - "Рамштајн" и "Висбаден".

Оно што је Ронхоф заборавио да наведе, јесте чињеница да војници из земаља чланица НАТО већ ратују на страни Украјине и то као страни плаћеници у склопу "Интернационалне легије", а добар део њих опслужује сложене западне системе попут "патриота" и НАСАМС-а.

image